[Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad]

Geschilderd plafond van Keizersgracht 412 dreigt uit Nederland te verdwijnen

Het plafond op haar oorspronkelijke plaats op een foto uit 1943. Eťn van de beschilderde houten panelen, gefotografeerd in 2003.
In september 2003 vond in het Spiegelkwartier de opmerkelijke onthulling plaats van een uit Keizersgracht 412 verwijderd geschilderd plafond. Momenteel vinden onderhandelingen plaats tussen de huidige eigenaar, een antiquair van het Spiegelkwartier, met een potentiŽle buitenlandse koper. Het belangrijke plafond dreigt dus uit Amsterdam, zelfs uit Nederland te verdwijnen.

De vereniging luidt hierover de alarmklok. Het gaat om 17de-eeuwse beschilderingen op houten panelen met mythologische figuren. Het plafond kon uit het pand verwijderd worden omdat het op dat moment nog geen monument was, alhoewel de procedure om het pand te beschermen in gang was gezet. Er was in 2003 veel aandacht van de pers voor het plafond en er was ook een stadsdeelwethouder aanwezig. Er is echter door Monumentenzorg noch door de gemeente daarna actie ondernomen om het kunsthistorisch belangrijke plafond voor Amsterdam te behouden.

(WS, 17/10/2006)

Meer lezen:
[Geschilderd plafond van Keizersgracht 412 dreigt uit Nederland te verdwijnen] (Binnenstad 218)