Vrijdag 27 oktober

Op 27 oktober hangt de vlag uit op de historische torens.
Hangt u op deze dag ook de Amsterdamse vlag uit?

Amsterdam Verjaardag 1275-2017

Op 27 oktober 1275 verleende de graaf van Holland, Floris V, een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen aan de graaf. Het document is het beroemde Tolprivilege van 1275 dat vroeger in de IJzeren Kapel van de Oude Kerk werd bewaard maar zich tegenwoordig bevindt in de kluizen van het Stadsarchief (zie kader). Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dat betekent dat de (geschreven) geschiedenis van Amsterdam begint op 27 oktober 1275. Op 27 oktober bestaat Amsterdam dus 742 jaar.

Elk jaar wordt op 27 oktober de verjaardag van Amsterdam gevierd. De door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad georganiseerde bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 27 oktober, 's avonds om 20.00 uur in de Zuiderkerk. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De bijeenkomst wordt ook dit jaar opgeluisterd door een verjaardagstaart, mogelijk gemaakt door Cees Holtkamp.

De Amsterdam Verjaardag is een openbare bijeenkomst. Introducées zijn welkom.

Geurt Brinkgreve Lezing

Het is inmiddels een traditie dat op de Amsterdam Verjaardag de jaarlijkse Geurt Brinkgreve Lezing wordt gehouden. Op dit ogenblik is onderwerp en spreker nog niet bekend. Meer informatie volgt z.s.m.

Het is niet nodig u voor de bijeenkomst op te geven. Er is gratis toegang. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie en thee en zaalhuur. De consumpties op de borrel na afloop zijn op eigen kosten.

Email this to someone Deel deze pagina!

Tolprivilege

Het Tolprivilege van Floris V, gedateerd 27 oktober 1275, is op zaterdag 28 en zondag 29 oktober te bezichtigen in de schatkamer van het Stadsarchief (Vijzelstraat). Medewerkers van het Stadsarchief staan dan voor u klaar om tekst en uitleg te geven. Ook is er een lezing door Erik Schmitz op beide dagen om 15.00 uur in het Stadsarchief.

Voor de onthulling van het Tolprivilige, op vrijdag 27 oktober om 17.00 uur, zijn ook dit jaar weer de leden van de VVAB uitgenodigd.