Uitbreiding Tuschinski-complex

In een niet al te lang verleden zijn er herhaalde malen plannen gemaakt om in de Reguliersbreestraat en aan de Vijzelstraat in nieuwbouw nieuwe functies onder te brengen. In het laatste plan ging het om woningen, winkels, een ondergrondse parkeergarage en wat horeca. Uit de inspraak kwam een algemeen gedeeld verlangen naar meer woningen. Om financile redenen bleek dat plan niet te realiseren en toen werd het weer stil.

Inmiddels blijkt het aanmerkelijk beter te gaan met het bezoek aan de bioscopen en heeft de eigenaar van het Tuschinski-theater (vroeger MGM, nu Path Cinemas) plannen laten ontwikkelen voor een bioscoopcomplex met 13 zalen (4200 stoelen). De parkeergarage uit het vorige plan is vervallen. Er komt wel een bewaakte fietsenstalling voor 500 fietsen.
De grote winst van dit plan is dat de bouwhoogte belangrijk naar beneden gaat. In het vorige plan was voor een deel 25 meter aangehouden, in dit plan wordt het hoogste deel 21 meter.
Het gebouw van de Galeries Modernes - de Fransche Bazar - van architect D. Brouwer van 1937 wordt gerestaureerd. In dit pand is nu de HEMA ondergebracht. Dit pand wordt niet verhoogd. De verhuizing van de HEMA naar de Vendex-nieuwbouw aan de Kalverstraat is nog niet zeker. De winkelfunctie aan de Reguliersbreestraat wordt gehandhaafd. De voormalige bioscoop Nggerath krijgt zijn oorspronkelijke functie terug en ook het Tuschinski-theater van architect H.L. De Jong uit 1921, inmiddels geplaatst op de Rijksmonumentenlijst, wordt van binnen en buiten respectvol gerestaureerd. Aan de Vijzelstraat komt de hoofdingang van het nieuwe complex. Deze gevel is 19 meter hoog en 20 meter breed en is hoger en breder dan de buurpanden in de Vijzelstraat. De naaste buren zijn 12 en 16 meter hoog. Het aanzien van de gevel wordt vooral bepaald door de vierkante vorm en het te gebruiken materiaal. De blikvanger wordt het enorme (11 meter brede en 9 meter hoge) publiciteitsscherm. Boven het scherm komt een 19 meter brede en 3,5 meter hoge koperen rand. Ernaast, aan beide kanten, helder gezandstraald glas en ISPO-stucwerk op harde isolatieplaten. De onderpui bestaat voor een deel uit een natuurstenen gevelbekleding en gehard glas en aan beide zijden posterkasten. Het zal geen enkele voorbijganger ontgaan dat hier sprake is van een groot bioscoopcomplex. Als de nieuwbouw en de verschillende restauraties achter de rug zijn, zullen totaal 5000 stoelen, verdeeld over 19 bioscoopzalen en -zaaltjes, op de bezoekers wachten. De initiatiefnemers gaan er vanuit dat jaarlijks het complex meer dan 500.000 bezoekers zal trekken. Om misverstanden te voorkomen wordt de in- en uitgang van het Tuschinski-theater in de Reguliersbreestraat gehandhaafd.
In een eerder ontwerp van de gevel werd in verband met de geringe breedte van de Vijzelstraat de gevel van het bioscoopcomplex teruggelegd, zodat er een gat in de gevelrij ontstond. Dit ontwerp was enigszins vergelijkbaar met de gevel van de voormalige Cineac-Damrak. Critici noemden de eerdere gevel een open muil. De huidige, door het Welstandstoezicht goed gekeurde gevel heeft het karakter van een gigantisch schilderij met een brede en opvallende lijst. Dit project, de gevel en de zalen als gestapelde schoenendozen, zal mijns inziens de Monumentenlijst nooit halen.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 160, okt. 1996)

Email this to someone Deel deze pagina!

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.