Vereniging komt op voor de Van Houten-monumenten

Rozenstraat 72, tek. H.H. Bodt, december 1933
In een zienswijze over de Cluster Schievink, waar het Van Houten-monument Rozenstraat 72 wordt gesloopt en nieuwbouw wordt gerealiseerd met behoud van de topgevel – de tweede herplaatsing! – vraagt de Vereniging aandacht voor de Van Houten- monumenten.

Dit zijn panden genoemd naar de heer E. van Houten, hoofdinspecteur bij het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht, die zich reeds lang voor de oorlog beijverde voor het behoud en de herplaatsing van historische geveltoppen – een belangrijk hoofdstuk in de architectuurgeschiedenis van Amsterdam.
Rozenstraat 72 is een van Rijkswege beschermd Van Houten-monument. Het argument om het te slopen luidde dat Rozenstraat 72 een ‘vanwege-monument’ is: de top is immers herplaatst. Daarmee is sprake van een gevaarlijk precedent, want er zijn honderden Van Houten-monumenten in de binnenstad. Het gaat om beeldbepalende en ambachtelijk gedetailleerde bouwwerken in het beschermd stadsgezicht. De fraaiste voorbeelden zijn nauwelijks nog te onderscheiden van ‘echte’ monumenten. De Vereniging vraagt zich ernstig af of een dergelijke ontwikkeling wenselijk is. Tevens acht de vereniging een inventarisatie van alle nog bestaande Van Houten-panden vereist. “Zonder grondig onderzoek is de sloop van Rozenstraat 72 een onverantwoordelijke actie”.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 216, april 2006)

[Wat is een goed historiserend ontwerp in de Jordaan?]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.