Groenburgwal 44

Overlast aan de Groenburgwal

Het zal je maar gebeuren, je woont in een fijne buurt en ineens word je geconfronteerd met vergevorderde plannen om daar een groot restaurant (84 zitplaatsen), een sociëteit en een hotel van tien kamers te vestigen. ‘Droog Design’ wil hiertoe het voormalige GGD-gebouw aan Groenburgwal 44 gaan verbouwen. Sociëteit, restaurant en hotel worden alleen toegankelijk voor leden van de designersclub. De binnenplaats zal worden gebruikt voor ontmoetingen. Het restaurant en de sociëteit zullen open zijn tot tenminste 12 uur ’s nachts.
Groenburgwal 44 (foto Thomas Schlijper)

Je hoeft geen designer te zijn om te zien dat de voornemens van Droog niet passen aan deze smalle gracht. De aan- en afvoer van alle mensen en materialen voor hotel, sociëteit en restaurant zullen de doorvoer van de gracht blokkeren. Bovendien zal dit initiatief aanzienlijk meer mensen aantrekken dan de 60.000 bezoekers die Droog nu al jaarlijks trekt. Dit past niet meer op deze plek en al helemaal niet in deze woonbuurt. In de naaste omgeving zijn de laatste jaren steeds meer hotels en restaurants aan het uitbreiden en de bewoners zien met lede ogen aan hoe hun gezellige buurt steeds meer begint te lijken op een attractie voor toeristen, inclusief geluids- en verkeershinder.

Het pand heeft geen horecabestemming. En in het bestemmingsplan staat overduidelijk dat nieuwe horeca hier niet is toegestaan. Het Dagelijks Bestuur staat echter in beginsel positief tegenover de plannen van Droog en een bestemmingsplan kan gewijzigd worden.
Ook de plannen voor het uitgraven van een manshoge kelder onder het hele pand baart de bewoners zorgen. Wat zijn de effecten op de belendende percelen, op het grondwaterpeil en op de funderingen en houten palen?

Inmiddels is een raadsadres geschreven, ondertekend door 330 omwonenden. Dat raadsadres is behandeld in de stadsdeelraadsvergadering van 8 juni 2010 in aanwezigheid van een groot aantal bewoners. Daar is uitgekomen dat het Dagelijks Bestuur overleg gaat starten tussen het stadsdeel, Droog en de bewoners. De eerstvolgende stap was een informatieavond, die plaatsvond op 8 juli 2010. Ook daarbij waren veel bewoners aanwezig. Droog presenteerde enige wijzigingen in de plannen, die echter al eerder waren gepubliceerd en de problemen niet oplossen; ze zijn grotendeels cosmetisch van aard.
Vervolgens konden bewoners hun bezwaren formuleren. Deze concentreerden zich op de ingrijpende verandering in het karakter van deze rustige woonbuurt als de functieverandering doorgaat. Als Droog het pand na verloop van tijd verkoopt, zit de buurt helemaal met de gebakken peren: ook de huidige winkel zou dan bij het hotel getrokken kunnen worden en het is maar afwachten wat voor ondernemer er in het pand komt, als het eenmaal een horecabestemming heeft gekregen.

De daarop volgende stap is overleg tussen stadsdeel, Droog en een delegatie van bewoners. Hierin zal worden bekeken of de partijen nader tot elkaar kunnen komen. Wellicht organiseert het stadsdeel later dit jaar opnieuw een bewonersavond, waarin eventueel aangepaste plannen worden besproken. Uiteindelijk is het de stadsdeelraad die zal beslissen wat er gebeurt met het pand.

Jan-Joost van Hemel

(Uit: Binnenstad 242, oktober 2010)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.