Oudekerksplein 17

Bouwstop opgeheven: stadsdeel geeft vooruitakkoord

Op 17 juni legde het stadsdeel de Stichting de Oude Kerk een bouwstop op, vanwege bouwen zonder vergunning. Immers, het stadsdeel constateerde dat er in Oudekerksplein 17 een nieuwe brandwerende scheidingsmuur was opgetrokken om op de begane grond een winkelruimte af te scheiden, waar een filiaal van chocolaterie Puccini moet komen. Op 27 juni besloot het stadsdeel de bouwstop op te heffen en een zgn. vooruitakkoord te geven.
Plattegrond met in rood de gesloopte muren, in blauw de nieuw gebouwde muur die zonder vergunning is gebouwd om een winkelruimte af te scheiden.

Voor het bouwen van brandwerende muren op een andere locatie dan de oorspronkelijke gesloopte muren is een vergunning nodig. De Stichting had deze vergunning niet aangevraagd, maar is alvast gaan bouwen. Toen het stadsdeel dit, na onze tip, constateerde, is alsnog een vergunning aangevraagd (op 17 juni). De VVAB kan tegen de intrekking van de bouwstop bezwaar aantekenen. Tegen het vooruitakkoord kan de vereniging slechts een handhavingsverzoek indienen, echter het stadsdeel heeft in de brief al opgemerkt dat zij "vooralsnog niet handhavend (zal) optreden". Eigenlijk betreft het hier geen vooruitakkoord, maar een achterafakkoord want de werkzaamheden zijn reeds uitgevoerd.

Daarnaast is er nog de kwestie van de sloop van de inwendige muren dat door het stadsdeel als niet-vergunningsplichtig is bestempeld. Daartegen heeft de VVAB bezwaar aangetekend. Zie hierover ook ons eerdere bericht.

De VVAB wil graag dat bij een zo belangrijk complex als de Oude Kerk en bijgebouwen de normale weg van het indienen van een vergunningsaanvraag wordt gevolgd, vóórdat de werkzaamheden feitelijk worden uitgevoerd. Anders worden belanghebbenden als onze vereniging het recht onthouden de plannen te beoordelen. De Stichting de Oude Kerk stelt in haar persbericht dat zij de plannen met de VVAB heeft besproken. Dit berust op een misverstand. Namens de Oude Kerk zijn uitgangspunten voor de plannen toegelicht. Maar overleg met de VVAB over de inhoud van de plannen heeft tot dusverre niet plaatsgevonden.

(WS, 5/7/2013, update 24/7/2013)

Meer lezen:
[Bezwaarschrift met bijlagen] (23 juli 2013) (PDF-bestand)
[Vooruitakkoord stadsdeel] (27 juni 2013) (PDF-bestand)
[Handhavingsbrief stadsdeel] (18 juni 2013) (PDF-bestand)

Eerdere artikelen:
[Bouwstop opgelegd]
[Oude Kerk mag doorgaan]
[Bouwstop Oude Kerk gevraagd]
[Motie Oude Kerk aangenomen]
[Oude Kerk wordt kunsthal]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.