Mirakelkolom miraculeus verdwenen

De Mirakelkolom op het Rokin bij de Wijde Kapelsteeg is miraculeus verdwenen. De verdwijning heeft te maken met de aanleg van de Noord/Zuidlijn, maar niemand heeft ons iets laten weten. We kwamen er achter omdat we gebeld werden door oplettende leden van onze vereniging.

De Mirakelkolom is een vrijstaande zuil, samengesteld uit fragmenten van de daar vlakbij in 1908 gesloopte laat-gotische Nieuwezijds Kapel (de Heilige Stede). De plaatsing van de zuil op het Rokin in 1988 was een initiatief van de Stichting Amsterdam Versierd, met medewerking van het Genootschap van de Stille Omgang. Wie wil weten hoe dat gebeurde kan het vinden in het boek Veldboeket met distels, 40 jaar Diogenes.
Volgens aanwijzing van Bouwtoezicht heeft de kolom een gewapend betonnen kern en een paalfundering. Het ontwerp en de uitvoering waren het werk van Hans 't Mannetje.

Telefonisch contact met het Projectbureau Noord/Zuidlijn leerde dat de Mirakelkolom is weggehaald in verband met de bouw van het metrostation Rokin: de kabels moesten verplaatst worden naar het trottoir en dus was er geen ruimte meer voor de (fundering van) de Mirakelkolom. De kolom ligt ingepakt in een ijzeren frame op een opslagterrein bij het Ventilatorgebouw van de IJ-tunnel in Amsterdam-Noord. Er is ons verzekerd dat de kolom na de voltooiing van het metrostation terugkomt. Dat zou wel eens in 2003 of 2004 kunnen zijn, maar het is nog niet eens zeker of de bouw van de metrolijn doorgaat.

Walther Schoonenberg
(29 juni 2001)

De volgende foto's ontvingen wij van het Projectbureau Noord/Zuidlijn.

De Mirakelkolom in de kabels De Mirakelkolom in Amsterdam-Noord

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.