Op 6 maart 2025 bestaat de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) 50 jaar. Dat zal worden gevierd met een verschillende activiteiten zoals een jubileumbijeenkomst, maar ook een fotowedstrijd.
Wij nodigen iedereen uit foto's van Amsterdam in te sturen onder het motto
De vele gezichten van Amsterdam. De winnaar wordt bekend gemaakt op de jubileumbijeenkomst op 6 maart a.s.
[Meer lezen]
Tijdens de late middeleeuwen kende Amsterdam een rijke kloostertraditie en daarmee ook een rijke muzikale traditie. Gelukkig zijn uit de kloosters en uit de Oude en Nieuwe Kerk boeken bewaard gebleven met gregoriaanse gezangen. Het betreft zowel lijvige zangboeken voor kloosterzusters als ook handzame zangboekjes voor scholieren. Deze muziekhandschriften zijn nauwelijks bekend, maar bevatten fraaie muzikale verrassingen.
Dirigent, musicoloog en componist Rens Tienstra promoveerde in 2020 op het Nederlandse gregoriaans. Hij is docent aan het Utrechts conservatorium, dirigent aan de gregoriaanse Schola Cantorum Amsterdam (SCA) en heeft verschillende publicaties over dit muzikale erfgoed op zijn naam staan. Onder zijn enthousiaste leiding verkennen we de Amsterdamse manuscripten (inclusief typisch 'Amsterdams' gregoriaans). Na een eerste inleiding op de verschillende handschriften wordt het repertoire al zingende verkend, met ondersteuning van de SCA-zangers. Kennis van het gregoriaans of het notenschrift is niet nodig.
Walther Schoonenberg, architectuurhistoricus, zal een korte inleiding geven over de middeleeuwse kloosters in Amsterdam.
Plaats/tijd: Zaterdag 25 januari, Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, 10.30 uur, inloop 10.00 uur. Prijs 10,- euro voor VVAB-leden, 15,- voor niet-leden.
Jan Hillebrand Wijsmuller (Amsterdam, 1855-1925) was een impressionistisch kunstschilder, aquarellist en etser van de nabloei van de Haagse School. Hij werd aanvankelijk geprezen om zijn nauwkeurige en gedetailleerde werken, maar ontwikkelde zich later tot impressionist. Zijn stijl en gebruik van licht en subtiele kleuren maken zijn werk tot op de dag van vandaag geliefd. Hij woonde en werkte bijna zijn hele leven in Amsterdam, hij was het middelpunt van een vriendenkring van kunstenaars. Zijn oeuvre is breed geschakeerd, van stadsgezichten tot landschappen, van Hanze-stadjes tot strandtaferelen. Centraal in zijn werk staat Amsterdam; soms met de dynamiek van de grote stad maar meestal met de verstilde grachten en andere waterwegen. Wijsmuller toont een voorkeur voor grachten, bruggen en molens. De molens zijn vrijwel verdwenen, maar de grachten, bruggen en pleinen zijn nu nog verrassend vaak hetzelfde en daardoor meteen herkenbaar.
Damiƫt Philippona is een achterkleindochter van J.H. Wijsmuller. Zij heeft velen al in contact gebracht met Wijsmuller, o.a. via de website www.philipwijs.com, de Facebookpagina J.H. Wijsmuller en via exposities zoals nu tot 8 april in het Voerman Museum te Hattem. De wandelroute die de leidraad vormt van deze lezing, is samengesteld door Paul Graalman en is te volgen op https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/11785503. Zij voert ons in haar presentatie langs de plekken die Wijsmuller heeft vastgelegd.
Plaats/tijd: Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is opgericht op een ledenvergadering in gebouw Krasnapolsky op de Dam op 6 maart 1975 (zie foto). Precies vijftig jaar later, op donderdag 6 maart, viert de VVAB haar vijftigjarig-jubileum met een feestelijke bijeenkomst in de Duif aan de Prinsengracht 756 te Amsterdam.
Op het programma, vanaf 14.30 uur, staan interessante sprekers. Zij zullen reflecteren op het werk van onze vereniging in de afgelopen halve eeuw, wat is bereikt en wat niet lukte. Hoe staat de binnenstad er nu bij, vergeleken met vijftig jaar geleden?
Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van de fotowedstrijd De vele gezichten van Amsterdam.
Tenslotte volgt een gezellig samenzijn met drankje en hapje. We hebben ook een verrassing in petto waarover wij nog niets kunnen zeggen. Wij hopen op uw aanwezigheid op deze bijzondere bijeenkomst. Er zijn geen kosten aan verbonden. Vol=vol. Geef u dus snel op!
De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad.
De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg.
De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Behalve een basiscursus wordt er ook een vervolgcursus gegeven, eveneens op acht avonden in de genoemde periode.
De cursussen zijn inmiddels begonnen; als u nog mee wilt doen, kan dat alleen bij de vervolgcursus.
Save the date. De cursussen volgend jaar zullen plaatsvinden op maandag- en op woensdagavonden:
basiscursus: ma. 27/10/2025, 3/11, 17/11, 1/12, 2/2/2026, 16/2, 23/2, 2/3
vervolgcursus: wo. 29/10/2025, 12/11, 19/11, 26/11, 28/1/2026, 11/2, 18/2, 25/2
Intekening voor deze cursussen is nog niet geopend en begint direct na afloop van de huidige cursusperiode.
De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een
mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de
Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.
Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.
Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid.
Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]
Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]
De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden.
De lijst met links vindt u hier.
[Links]