Amsterdam Verjaardag 2022

Tolprivilege 27 oktober 1275

Op 27 oktober hangt de Amsterdam-vlag uit op de historische torens.
Hangt u op deze dag ook de vlag uit?

Op 27 oktober is het 747 jaar geleden dat de graaf van Holland, Floris V, een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht verleende in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen. Het document is het bekende Tolprivilege van 1275 dat tegenwoordig in de kluizen van het Stadsarchief wordt bewaard. Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dat betekent dat de geschreven geschiedenis van Amsterdam op 27 oktober 1275 begint.

Geurt Brinkgreve-lezing

De VVAB nam in 2005 het initiatief de verjaardag van Amsterdam te vieren met elk jaar een ander thema uit de rijke geschiedenis van onze stad, sinds enkele jaren met de Geurt Brinkgreve-lezing. Op donderdag 27 oktober, om 20.00 uur, viert de VVAB de verjaardag met een bijeenkomst in de Uilenburgersjoel. Dit jaar valt die eer te beurt de Geurt Brinkgreve-lezing uit te spreken aan Berend van der Lans vanwege de restauratie van de Raw Aron Schuster Synagoge aan het Jacob Obrechtplein.

Harry Elte (1880-1944)

De titel van de lezing luidt: Harry Elte, zijn Obrechtsjoel en ander werk. Harry Elte (1880-1944) ontwierp behalve de Raw Aron Schuster Synagoge diverse andere gebouwen en gaf vorm aan de verhuizing van de Joodse gemeenschap van de binnenstad naar diverse stadsdelen. Elte groeide op in de oude Jodenbuurt. Hij werkte voor verschillende architecten, van 1899 tot 1909 bij H.P. Berlage.
Daarna richtte hij zijn eigen bureau op. In zijn eerste werken was de ervaring bij Berlage goed zichtbaar, later ontwikkelde hij een specifieke eigen stijl waarbij invloeden van de Art Nouveau, de Amsterdamse School en het expressionisme van Frank Lloyd Wright en Dudok zichtbaar zijn.
Uiteraard zal de lezing ook gaan over de recente restauratie van Raw Aron Schuster Synagoge onder leiding van Berend van der Lans.

Na afloop van de lezing volgt een feestelijk samenzijn waar de verjaardag van Amsterdam vieren. Natuurlijk met de bekende taart van Cees Holtkamp!

Plaats/tijd: Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Deze openbare bijeenkomst is gratis toegankelijk. Opgave is niet nodig. U bent van harte welkom, maar: vol=vol.

Rondleiding in de Obrechtsjoel

Op 27 oktober, om 14.00 en 16.00 uur vinden rondleidingen plaats o.l.v. Coen van Bergeijk door de Raw Aron Schuster Synagoge (Obrechtsjoel) aan het Obrechtplein. Max. 15 deelnemers per groep. Deze rondleiding wordt georganiseerd i.s.m. de RAS-synagoge en Berend van der Lans, die 's avonds de Geurt Brinkgreve-lezing houdt. [Opgeven]

Bezichtiging van het Tolprivilege

Tolprivilege 27 oktober 1275

In de Schatkamer van het Stadsarchief in de Vijzelstraat wordt van 27 oktober t/m 30 oktober het Tolprivilege aan het publiek getoond. Gratis toegankelijk.

Middeleeuws Amsterdam

Op zondag 30 oktober is jong en oud van harte welkom op de publieksdag Middeleeuws Amsterdam in het Stadsarchief in gebouw de Bazel in de Vijzelstraat. Hoe zag Amsterdam er in de middeleeuwen uit? Wat hield Amsterdammers bezig? De lezingen en workshops zijn gratis toegankelijk.
[Meer lezen]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.