![]() |
Op 27 oktober hangt de Amsterdam-vlag uit op de historische torens. Hangt u op deze dag ook de vlag uit? |
Op vrijdag 27 oktober, om 20.00 uur (zaal geopend 19.30 uur), viert de VVAB de verjaardag van Amsterdam met een bijeenkomst
met een interessante lezing en de gebruikelijke verjaardagstaart. De bijeenkomst vindt dit jaar plaats
in de prachtige kerkzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566.
Traditiegetrouw is er ook deze keer een verjaardagstaart, aangeboden door Cees en Petra
Holtkamp-Hollander. U bent van harte welkom!
De toegang is gratis. Het is niet verplicht, wel gewenst als u zich hier aanmeldt.
De VVAB nam in 2005 het initiatief de verjaardag van Amsterdam te vieren met elk jaar een ander thema uit de rijke geschiedenis van onze stad, sinds 2014 met de Geurt Brinkgreve-lezing. Elk jaar nodigen we iemand uit die iets te vertellen heeft over een recent inzicht of een nieuwe visie op het gebied van de Amsterdamse (architectuur)geschiedenis of monumentenzorg. De vorige Geurt Brinkgreve-lezingen werden gegeven door Norbert Middelkoop (2014), Vincent van Rossem (2015), Floor Milikowski (2016), Bart Wallet (2017), Gabri van Tussenbroek (2018), André van Stigt (2019), Coert Peter Krabbe (2021) en Berend van der Lans (2022).
Dit jaar valt die eer te beurt aan Aimée Albers, afgestuurd als architectuurhistoricus aan de Vrije Universiteit in 2019, vanwege haar onderzoek naar Post 65-architectuur. Het onderwerp is actueel vanwege de inventarisatie van nieuwe monumenten uit de periode na 1965. Uit haar onderzoek blijkt dat de zogenaamde Post 65-architectuur breder is dan het modernisme. Zij besteedt in haar verhaal ook aandacht aan de herstelbeweging in historische binnensteden in de jaren zeventig, waaronder restauratiewerk van onze oprichter Geurt Brinkgreve (1917-2005).
![]() |
Tolprivilege 27 oktober 1275 |
Op 27 oktober is het 748 jaar geleden dat de graaf van Holland, Floris V, een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht verleende in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen. Het document is het bekende Tolprivilege van 1275 dat tegenwoordig in de kluizen van het Stadsarchief wordt bewaard. Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dat betekent dat de geschreven geschiedenis van Amsterdam op 27 oktober 1275 begint.
In de Schatkamer van het Stadsarchief in de Vijzelstraat wordt traditiegetrouw weer even het originele document - het Tolprivilege van 27 oktober 1275 - aan het publiek getoond. Op vrijdag 27 oktober om 16.30 uur vindt de onthulling van het Tolprivilege plaats. Daarna is het t/m zondag 29 oktober te bezichtigen.
Op zondag 29 oktober organiseert het Stadsarchief diverse activiteiten op de Publieksdag Middeleeuws Amsterdam (in samenwerking met de stichting Middeleeuwse Archieven Amsterdam).
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.