Museum Fodor

Een onherstelbaar verlies

Vanaf 1863 tot vóór de Tweede Wereldoorlog stond op de Keizersgracht vlak bij de Vijzelstraat het Museum Fodor. Wel staat de gevel er nog: een stoep tussen twee hoge ramen, drie hoge ramen daarboven en daarboven een 19de-eeuwse gevel, in tegenstelling tot de 18de-eeuwse gevels ernaast.

Soms hangt er een vlag uit, waarmee de gemeente Amsterdam aankondigt dat daarbinnen een tentoonstelling te zien is, maar binnen is niets overgebleven van de brede statige trap die, vanuit de ruime hal, naar boven ging en via een smal portaal leidde naar de twee met elkaar verbonden museumzalen: een kleine en een grote, met op de achterwand daarvan het grote doek van Ary Scheffer, de 'Christus consolator'.
In deze twee zalen, met hun grijs-groene wanden boven een lage bruine lambrisering, hing de gehele collectie van de 19de-eeuwse verzamelaar Fodor; de schilderijen hingen dicht naast en boven elkaar. (Zo hangen ook de schilderijen in Pilti bij Florence; de beschouwer kon kiezen en vergelijken).
Mijn vader, C.G. 't Hooft, was van deze collectie de op één na laatste conservator. Hij werd opgevolgd door J.Q. van Regteren Altena, toen nog geen professor.
Ook stond onder zijn beheer de Atlas Splitgerber, die bewaard werd in twee aparte kamers. Geregeld kwamen geïnteresseerde Amsterdammers bij elkaar om de tekeningen en prenten, alle betrekking hebbend op Amsterdam, te bekijken.
Zo was het Museum Fodor een uniek voorbeeld van een 19de-eeuws museum, zoals het Museum Willet-Holthuijsen dat is voor de 18de eeuw.
Wat een kortzichtig besluit was het destijds van de gemeente Amsterdam om dit interieur te moderniseren en de collectie naar een depot te verwijzen!
Wel werd in 1963 de expositie "Fodor 100 jaar" gehouden met een selectie uit de oorspronkelijke collectie, maar in het nuchtere, gemoderniseerde interieur mist iedereen de charme, waardoor nog eens bleek, hoe onherstelbaar dit verlies is voor Amsterdam.

E.P. van der Linden-'t Hooft

(Uit: Binnenstad 176, mei 1999)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.