Onbekend schoorsteenstuk van Jacob de Wit ontdekt

In het pand Kalkmarkt 7 bevond zich in een achterkamer een schilderstukje op een schoorsteenboezem (een “schoorsteenstuk of “boezemstuk”) van een onbekende schilder.
De 'Wonderbaarlijke Genezing door Christus' van Jacob de Wit (1716) (Stadsherstel)

In Binnenstad 180 schreven wij over de restauratie van dit prachtige grachtenhuis door Stadsherstel en maakten we melding van het feit dat Stadsherstel dit boezemstuk niet in het pand kon handhaven. (Zie: De nieuwe top van Kalkmarkt 7, in 4 maanden gehakt.) Besloten werd het te restaureren en daarna te plaatsen in de vergaderruimte van de Schuilkerk De Hoop te Diemen, dat eveneens door Stadsherstel is gerestaureerd. De directeur van het Museum Amstelkring, Guus van den Hout, kenner van het werk van Jacob de Wit, ontdekte de handtekening van Jacob de Wit op het doek. Het boezemstuk blijkt een tot nu toe onbekend schilderij van Jacob de Wit (1695-1754) uit 1716 te zijn. Het is gesigneerd en gedateerd.

Het stelt de Wonderbaarlijke Genezing door Christus voor. Christus contrasteert kinderlijk onschuldig met de grove tronies van de omstanders. Eén gezicht van de omstanders is echter van een 18de-eeuwse regent, waarschijnlijk de opdrachtgever van het schilderij. Als schoorsteenstuk is het overigens een nogal groot schilderij: het meet 164 bij 102,5 cm. Het schilderij is in ieder geval tot 25 juni te zien op de tentoonstelling “In de Wolken, Jacob de Wit als plafondschilder” in het Bijbels Museum, Herengracht 366-368.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 182, mei/juni 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.