Agnietenkapel wordt bedreigd

De Agnietenkapel tegenwoordig
De Universiteit van Amsterdam wil de Agnietenkapel aan de Oudezijds Voorburgwal verbouwen tot een 'representatieve vergader/congresgelegenheid' voor Hotel de l'Europe in de Nieuwe Doelenstraat. In deze plannen verdwijnt het huidige karakter van de kapel als Athenaeum Illustre, de voorloper van de universiteit, en wordt schijnbaar teruggegrepen op een vroegere periode in de geschiedenis van het gebouw, de kloosterkapel. Het Universiteitsmuseum wordt naar de Oude Turfmarkt verplaatst.

Er is in opdracht van de UvA door architect Braaksma een verbouwingsplan voor de Agnietenkapel gemaakt. Zowel het Bureau Monumentenzorg als de Rijksdienst voor de Monumentenzorg hebben hun ernstige zorgen geuit over de aantasting van 'monumentale waarden'. Het uitwissen van de restauratie van A.A.Kok uit 1921 is uit oogpunt van monumentenzorg betreurenswaardig: het is een belangrijk document van de toen geldende restauratieprincipes. Daarmee komt, na het Binnengasthuisterrein, de UvA opnieuw op negatieve wijze in het middelpunt van de belangstelling van monumentenzorgers te staan.
Met het commercieel exploiteren van de kapel en het gedeeltelijk uitwissen van de restauratie van A.A. Kok om dat mogelijk te maken, geeft de universiteit haar geboortehuis weg: het Athenaeum Illustre en de bibliotheek, de voorlopers van zowel de universiteit als de universiteitsbibliotheek. We wisten al dat het huidige College van Bestuur van de universiteit zich weinig aantrekt van het beschermd stadsgezicht; nu weten we dat zij ook niets geeft om haar eigen erfgoed.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 191, december 2001.)

[Meer lezen]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.