Torensluis wordt opgeknapt

De gemeente gaat de Torensluis opknappen. De Torensluis is een karakteristieke boogbrug uit 1648, een monument van een buitengewoon belangrijke historische betekenis, vanwege de kerkers eronder en de nog aanwezige fundamenten van de vroegere Jan Roodenpoortstoren uit 1616 (gesloopt in 1829). Er zijn diverse pogingen geweest de toren te herbouwen, maar tot nu toe is dat er niet van gekomen. (Zie: Zichtlijnen over het water.)

Gezicht op de Janroodenpoortstoren uit de Atlas van Fouquet
Gezicht op de Janroodenpoortstoren uit de Atlas van Fouquet

Torensluis vandaag met het beeld van Multatuli.
Torensluis vandaag met het beeld van Multatuli.

De vereniging heeft voorgesteld de omtrek van de Jan Roodenpoortstoren in de bestrating te markeren of, nog beter, de plaats van de vroegere toren aan te geven in een afwijkende kleur keitjes. De toren is onderdeel van het 'geheugen' van de stad en aangeven van de plaats van de toren maakt de uitzonderlijke breedte van de brug begrijpelijk. (Zie: schriftelijke inspraak.)

Het laatste nieuws is dat de wethouder Openbare Ruimte, mevrouw Bea Irik, heeft besloten ons verzoek in te willigen: de voet van de Jan Roodenpoortstoren wordt "met een natuurstenen belijning in de straat gevisualiseerd". Na uitvoering van dit besluit zal het voor iedereen zichtbaar zijn dat er iets ontbreekt op de Torensluis.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 192, februari 2002)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.