Tulpstraat gered

Het Amstel Hotel en de Tulpstraat horen bij elkaar. De grotendeels gesloopte panden Tulpstraat 10 en 12
De panden Professor Tulpstraat 2, 4, 6 en 8 worden op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Dit heeft het College van B&W van Amsterdam in december 2001 besloten naar aanleiding van het advies van de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg.

In november nog had het College besloten deze panden niet op de lijst te plaatsen, maar deze 'technische fout' is nu rechtgezet. Het Bureau Monumentenzorg had negatief geadviseerd, omdat de 'orde 2'-waardering voldoende bescherming zou moeten bieden. De waardestelling van het interieur was daarbij niet meegenomen. Met name de gescheiden keukens met hiertussen een fonteintje en een kluis, die herinnert aan de vooroorlogse diamanthandel, zijn typisch Joodse interieuronderdelen die nu wel zijn meegewogen.

De ontwikkelaar, Delta Lloyd, heeft Stadsherstel ingeschakeld voor het herstel van de panden.
De gevels van de panden Tulpstraat 10 en 12, die grotendeels gesloopt zijn, zullen worden herbouwd. De panden 5 t/m 15 hebben al een bouw- en monumentenvoorziening.
Verantwoordelijk wethouder Bea Irik is zeer tevreden met het besluit: "Dit vergroot de kans dat belangrijk Joods cultuurhistorisch erfgoed voor Amsterdam behouden kan blijven".

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 192, februari 2002.)

[Eerder artikel: Panden Prof. Tulpstraat blijven behouden]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.