De uitbreiding van het hoofdbureau van politie

De nieuwbouw van het politiebureau aan de Singelgracht-zijde tussen de bestaande bebouwing.
Aan de Singelgrachtzijde, naast Bernardus, moet op de plek waar vroeger de bereden politie zat een uitbreiding van het hoofdbureau van politie komen. Daarvoor is door architectenbureau Bonnema een ontwerp gemaakt.

De uitbreiding heeft twee vleugels. Het grote raam is de kop van de kleinere dwarsvleugel, die haaks op de Singelgracht staat. De gevel aan het water is bekleed met natuursteen, de gevel van de dwarsvleugel met baksteen.
In- en aanvullingen zijn altijd moeilijk. Erg bevredigend lijkt dit plan niet. Maar wat dan? Had meer aansluiting moeten worden gezocht bij het bestaande gebouw, dat zelf ook niet echt een eenheid is? Had er minder contrast moeten zijn met de gevel van het gebouw van Bernardus? Had de nieuwe gevel, die een achtergevel zonder toegang is, een wat minder pretentieuze vormgeving moeten krijgen? Had het allemaal kleiner gemoeten, ook al mag het volgens het bestemmingsplan? De vragen stellen is gemakkelijker dan de antwoorden geven. Dat laten we daarom maar aan u over.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 195, nov. 2002.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.