19de-eeuwse en vroeg-20ste-eeuwse kunst in de Nieuwe Kerk

De 'stille' collectie van het Stedelijk Museum

Affiche van de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk
Vanaf 23 mei 2003 wordt in de Nieuwe Kerk de tentoonstelling ‘Stad en Land’ gehouden. Op deze tentoonstelling is een groot aantal 19de- en vroeg-20ste-eeuwse werken uit de ‘stille’ collectie van het Stedelijk Museum te zien.

Deze schilderijen en tekeningen van o.a. Vincent van Gogh, G.H. Breitner, Jan Sluijters en J.H. Weissenbruch waren jarenlang naar het depot verbannen, of uitgeleend aan andere musea. Delen van de collectie zijn wel te zien geweest tijdens bijvoorbeeld de Breitner-tentoonstelling in 1995 of de selectie die Gerrit Komrij in 1996 uit de 19de-eeuwse collectie maakte, maar voor het eerst sinds jaren is nu – weliswaar tijdelijk – een overzicht van vrijwel de gehele collectie te bezichtigen.
De werken op de tentoonstelling zijn gegroepeerd rond twee thema’s, ‘het leven in de stad’ en ‘de schoonheid van het land’. De schilders van de Haagse School, zoals Mauve en de gebroeders Maris, en die van de Franse Scholen van Fontainebleau en Barbizon, zoals Jongkind en Courbet, concentreerden zich in de 19de eeuw op de natuur: landschappen, zeegezichten en het romantische boeren- en vissersleven. Amsterdamse schilders als Breitner, Jozef en Isaac Israëls en Willem Witsen ontdekten in de jaren tachtig van de 19de eeuw ‘hun’ stad: nieuwe wijken, stadsuitbreidingen, actrices, dienstmeisjes, bekende plaatsen als de Dam, het Rokin en de grachten.
Naast de ruim 120 schilderijen zijn op deze tentoonstelling vele tekeningen uit de collectie van het Stedelijk Museum voor het eerst sinds lange tijd te zien: bijzondere tekeningen en aquarellen van onder meer Edouard Manet, Piet Mondriaan en Floris Verster. De tentoonstelling wordt bovendien aangevuld met een tiental 19de-eeuwse beeldhouwwerken van kunstenaars als Maillol, Auguste Rodin en Renoir én een aantal meubelen van onder meer Thonet uit de verzameling van het Stedelijk Museum.

23 mei t/m 10 augustus 2003 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam
Voor meer informatie: 020 6386909 en www.nieuwekerk.nl.

In samenwerking met de Nieuwe Kerk organiseert de VVAB op 10 juli een lezing over en bezoek aan deze tentoonstelling.

(Uit: Binnenstad 200, juni 2003.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.