Houtmankade 73

Bewonerswensen en algemeen belang

Er zijn waarschijnlijk veel Amsterdammers die de Houtmanstraat niet uit eigen aanschouwing kennen. Dat is jammer, want het is een heel karakteristiek stukje Amsterdam, te vinden tussen de oostelijke Houtmankade en de Planciusstraat. Aan de ene kant wordt het begrensd door de achterzijde van de huizen aan de Houtmankade en daar speelt zich een miniconflict af tussen de heel begrijpelijke wens van een bewoner en het belang van een gaaf stadsbeeld.

De huizen op dit stukje van de Houtmankade zijn fraaie voorbeelden van zorgvuldig gedecoreerde woningbouw uit het eind van de 19de eeuw. Tot die decoratie behoort niet alleen de voorgevel maar ook de kapverdieping aan de achterzijde met fraaie dakkapellen, telkens een rij identieke panden naast elkaar. Dat er zoveel zorg is besteed aan deze achterkant is niet toevallig en hangt natuurlijk samen met het feit dat zij grenst aan de openbare ruimte. Wat dit gedeelte betreft is het zicht op die achterzijde zelfs extra groot door de open ruimte naast de school op de hoek van de Planciusstraat en de Zoutkeetsgracht.
De bewoner van de bovenste woning op Houtmankade 73 wil de achterhelft van de kap slopen en vervangen door een dakterras en een modern vormgegeven topgevel daarachter. Vanuit zijn belang heel begrijpelijk, want de tamelijk flauwe kap biedt waarschijnlijk vrij weinig gebruiksmogelijkheden en buitenruimte is schaars in Amsterdam. Maar de aantasting van het ensemble door deze incidentele ingreep is enorm. Het hogere belang van het gaaf houden van een karakteristiek stadsbeeld moet hier daarom naar onze mening zwaarder wegen dan de wens van de bewoner, hoe begrijpelijk die op zichzelf ook is. Wie voor zichzelf wil gaan kijken of onze afweging juist is wordt het heel gemakkelijk gemaakt. Het eindpunt van tramlijn 3 is om de hoek. Een wandeling in dit wat afgelegen deel van de binnenstad is bovendien zeer de moeite waard.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 205, mei 2004.)

[Zienswijze]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.