Amsterdam Versierd

In 1984 richtten Paul Mertz en Geurt Brinkgreve de stichting ‘Amsterdam versierd’ op. De opzet was om, met behulp van de regeling ‘werken met behoud van uitkering’ restauratieprojecten die in de voorbereiding waren steken, toch tot uitvoering te brengen. Het restauratieatelier van Hans ’t Mannetje speelde daarbij een grote rol.
Geurt Brinkgreve en Han Lammers bij het monumentje voor de strijd om de Nieuwmarktbuurt

De eerste klus was de restauratie van de tochtportalen uit de in 1908 gesloopte Nieuwezijds Kapel. Het ging om een ingewikkeld stuk meubelmakerskunst uit de 17de eeuw dat zwaar beschadigd was. Het prijkt nu weer in oude glorie in de Oude Kerk. Ook in de Nieuwe Kerk is het werk van Amsterdam Versierd te zien. Dat is de ‘heraldische stamboom’ van alle bezittingen van het Koninklijk Huis.
In de Trêveszaal aan het Binnenhof waar het kabinet vergadert hebben jarenlang twee grote, in hout gesneden kroonluchters gehangen naar een ontwerp van Daniël Marot. Uit materiaal van de gesloopte Nieuwezijds Kapel maakten Hans ’t Mannetje en zijn medewerkers de Mirakelkolom die op het Rokin bij de plek van de gesloopte kapel staat. In 1989 werd op de Sint Antoniessluis een in opdracht van Amsterdam Versierd gedenkteken onthuld. Een van de teksten luidt: “Tot hier verdween het oude stadspatroon / van hier begon de stadsvernieuwing in deze buurt / ter herinnering werd dit gedenkteken opgericht.”

Frans Heddema

(Uit: Binnenstad 211, mei 2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.