Fietsen in de Bloemstraat

Makelaarsbord in de Bloemstraat
Een groot bord kondigt in de Bloemstraat tegenover de Akoleienstraat aan dat daar 18 appartementen te koop zijn, mét parkeerplaats. En inderdaad, voor ieder appartement is er in de kelder een geautomatiseerde parkeerplaats gereserveerd. Het heeft heel wat hoofdbrekens gekost om in het beschikbare bouwvolume zoveel appartementen met parkeerplaats kwijt te raken. Zoveel dat er helaas geen ruimte meer over was voor fietsenberging. Dat mag, want fietsenberging wordt in het Bouwbesluit tegenwoordig niet meer geëist.
Bloemstraat 164-176

De consequentie is wel dat alle fietsen op straat een plaats moeten vinden als er niet elders een inpandige stalling beschikbaar is en dat er gegarandeerd meer parkeerplaatsen dan eigenaren van een auto in het complex zullen zijn. De autodragers in de garage geschikt maken voor fietsen kan niet in dit systeem. Dan maar verhuur of verkoop aan derden?
Een bijkomend bezwaar is dat de garage niet direct gemakkelijk bereikbaar is, maar alleen vanuit het westen via de Lijnbaansgracht. Verkeerskundig is een garage op deze plaats daarom ook al een heel ongelukkige zaak.
De vraag is of een lokaal bestuur de mogelijkheid heeft om deze ongewenste ontwikkeling tegen te gaan, want het Bouwbesluit is een rijksaangelegenheid. In dit geval zal dat alleen via het verkeers- en parkeerbeleid kunnen.

Meer in het algemeen lijken de effecten van deregulering van het Bouwbesluit toch een punt van aandacht voor besturen van met name grotere steden. De behoefte aan woningen in de lagere prijsklassen is zo groot dat het voor ontwikkelaars verleidelijk wordt om woningen van minimale kwaliteit in (te) dichte pakking aan te bieden of grotere, moeilijke verkoopbare woningen te splitsen in kwalitatief ondermaatse kleinere. Daarmee lijkt de volkshuisvesting niet gediend.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 213, oktober 2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.