Plan voor kleurrijke brugverlichting

De gemeente wil de bestaande lampjesverlichting van de historische bruggen in de binnenstad vervangen door moderne contourverlichting in verschillende kleurtinten (zie het artikel Amsterdam bij kunstlicht in het vorige nummer van Binnenstad). De Vereniging heeft ernstige bezwaren tegen deze ‘opleuking’ van de binnenstad en heeft wethouder Herrema een brief met die strekking geschreven.

Op 5 maart had de Vereniging een gesprek met de Dienst IVV over het plan. Daarin werd beloofd dat de Vereniging nog ruimschoots de kans krijgt haar standpunt te bepalen en uit te spreken. Ook ligt er nog niets vast: het enige waartoe op dit moment besloten is, is het doen van een proef. Iedereen kan daarover zijn standpunt laten weten, aldus de dienst.

Kleurenschema voor de brugverlichting. 'Artist impression' van met kleuraccenten verlichte boogbruggen.

De Vereniging wacht de proef niet af, maar laat nu reeds weten tegen een kleurrijke verlichting van de bruggen te zijn. In de brief aan de wethouder heeft zij criteria opgesteld waaraan de nieuwe brugverlichting zou moeten voldoen. De kleur of tint van het licht dient neutraal te zijn zodat de kleur van de bruggen zelf tot uitdrukking kan komen en er geen kleuren worden gesuggereerd die er overdag ook niet zijn. Het beeld bij donker mag niet heel anders zijn dan het beeld overdag. De verlichting moet een bescheiden toevoeging blijven. De architectuur zou moeten worden benadrukt, niet de verlichting zelf. Het huidige voorstel voldoet niet aan deze criteria, omdat het door toneelverlichters bedachte plan van de binnenstad een goed uitgelicht theaterdecor maakt in plaats van een stad waar mensen wonen, werken en ontspannen.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 222, juli 2007)

[ Brief aan wethouder]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.