Vincent van Rossem aanvaardt hoogleraarschap aan de UvA

Op vrijdag 26 februari om 14.30 uur heeft Vincent van Rossem, architectuurhistoricus bij Bureau Monumenten & Archeologie en hoofdredacteur van ons tijdschrift Binnenstad, zijn benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam aanvaard met het uitspreken van de rede, getiteld Stedenschennis, in de aula van de UvA, de Oude Lutherse Kerk.

De leeropdracht luidt: "Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken van de periode sinds de 19de eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam". Ook vraagstukken over de relatie tussen monumentenzorg en de transformaties van de moderne stad komen daarin aan de orde.
In zijn oratie vertelde Van Rossem welke aanslagen er op de Amsterdamse binnenstad zijn gepleegd sinds het begin van de volkshuisvesting, die dit jaar precies honderd jaar geleden in Amsterdam begon.
In het kader van de krotopruiming zijn hele buurten gesaneerd en dit had nog veel erger kunnen worden als hiertegen geen verzet vanuit de burgerij was ontstaan, onder andere van kunstenaar Jan Veth die in 1901 zijn beroemde pamflet Stedenschennis schreef, waaraan de titel van de rede is ontleend.
Vincent van Rossem legde echter ook parallellen met de pogingen van de woningcorporaties om met dezelfde sloopmentaliteit, waardoor zoveel stedenschoon in de binnenstad is verdwenen, heden ten dage de westelijke tuinsteden te vernielen.

(WS, 26/2/2010)

Meer lezen:
[Interview met Vincent van Rossem]

[Volledige tekst van de oratie]
[Afbeeldingen bij de oratie]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.