Herstel monumentale deur Reguliersgracht

In de nacht van 13 op 14 april 2013 werd onze monumentale deur aan de Reguliersgracht opengebroken. Van de oude grachtengroene deur met dubbele panelen werd de houten lijst en deurstijl grotendeels weggeslagen en een van de twee gietijzeren roosters was aan gruzelementen. Alleen de sloten en scharnieren waren nog intact.
Detail van de monumentale deur met de gietijzeren roosters.

Wij wilden de deur graag in originele staat herstellen, maar verschillende gepolste bedrijven zagen daar geen heil in. Thomas van der Klok (timmerman) en David West (restaurateur) van de Raamwerkplaats, een nieuw bedrijfje gespecialiseerd in restauratiewerkzaamheden, durfden de klus echter wel aan. Zij stelden een restauratieplan op en na de goedkeuring van Monumentenzorg ging het duo aan de slag. "Ons uitgangspunt is dat we maatwerk leveren. Daarbij maken we zo nodig gebruik van traditionele technieken zodat het historische karakter gewaarborgd blijft", aldus Thomas van der Klok. "In het geval van deze deur betekende dat geen lijm. De pen- en gatverbindingen van deuren uit die tijd werden niet gelijmd maar met houten pinnen, zogeheten toognagels, vastgezet". De deur bleek uit twee verschillende soorten hout opgebouwd; de lijst uit eikenhout en de deur zelf uit oregon pine. "Voor elke situatie zoeken we een specifiek stuk hout uit dat zo veel mogelijk lijkt op het hout van het te herstellen object", vertelt David West. "Daarbij letten we op het aantal jaarringen en de manier waarop het hout gezaagd is, zodat het nieuwe hout op dezelfde manier werkt als het oude hout". De profielen in de deur maakten ze met de hand na, met behulp van verschillende oude profielschaven.
Het meeste werk ging uiteindelijk zitten in het vinden van een gieterij. "In Nederland wordt namelijk nauwelijks meer gietijzer gegoten. Bijna alle gieterijen zijn inmiddels overgegaan op aluminium", legt West uit. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Duijves-Vario Drijfwerken in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. "Een geweldig fabriekje", vertelt Van der Klok, "waar je echt het gevoel hebt dat je terug in de tijd stapt, met mannen in blauwe overalls die met enorme onverwoestbare Russische machines aan het werk zijn". Van het linkerrooster, dat nog wel in tact was, werd een kopie gemaakt met behulp van een zandmal. Van der Klok: "Het resultaat was fantastisch, al was er wel een verschil zichtbaar met het origineel. Sommige openingen waren volgelopen, maar de oneffenheden hebben we met de hand bijgewerkt."
Het terugplaatsen van de geschilderde deur in het originele kozijn waar hij al ruim tweehonderd jaar in heeft gezeten, was uiteindelijk een fluitje van een cent.

Marlies Tuijn

(Uit: Binnenstad 263, mrt./apr. 2014)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.