In memoriam Radboud van Beekum (1950-2020)

Radboud van Beekum was enige jaren redactielid van Binnenstad en schreef voor dit blad meerdere stukjes over moderne en hedendaagse architectuur. Dit voorjaar, op 13 april, overleed hij plotseling aan een hartstilstand. Als gevolg van de coronamaatregelen vond zijn begrafenis plaats in besloten kring.
Kubusstoel FM62 (foto: barbmama.com)

Tot 2002 was Radboud vooral vormgever. Na zijn studie architectonisch ontwerpen aan de Gerrit Rietveld academie begon hij als meubelmaker in Amsterdam en ontwierp hij meubels voor zowel particulieren als bedrijven en instellingen. Zijn bekende kubusstoel FM60 kreeg in 1980 op de Triennale in Poznan een prijs en de firma Pastoe nam de stoel in het jaar daarop in productie. Vlak voor zijn overlijden werd bekend dat de firma Pastoe deze stoel weer opnieuw gaat uitbrengen. Sinds 1989 maakte hij deel uit van het team ruimtelijke vormgeving van het ontwerpbureau Total Design. In deze periode ontwierp hij opmerkelijke stands, waaronder tien jaar lang die voor de meubelfabrikant Ahrend op de Orgatec-beurs in Keulen. Hij gaf een groot aantal exposities vorm, waaronder in 1995 de historische zalen van het Rijksmuseum en een tentoonstelling in het Paleis op de Dam in 1997. Van 1997 tot 2003 ontwierp hij interieurs voor architectenbureau Zaanen & Spanjers, waaronder dat van de Meervaart in Amsterdam.

Vanaf 2002 sloeg Radboud een nieuwe weg in, door zich te richten op publicaties over architectuur en ontwerp. Zo publiceerde hij in 2003 een monografie over B.T. Boeyinga en in 2006 over C. Kruyswijk. Van 2007 tot 2015 was hij uitgever en redacteur van de BONAS-architectenmonografieƫn. Hij verzorgde in die periode de uitgave van negentien boeken, waaronder zijn eigen boek over G.F. Lacroix in 2008. In 2018 kwam zijn boek uit over architect Jan Kuijt. daarnaast trad hij op als redacteur van twee monumentale boeken van Obbe Norbruis over het werk van Ed. Cuypers en Hulswit- Fermont en het architectenbureau Fermont-Cuypers in Nederlands-Indiƫ. Bij Radboud zaten er nog meerdere publicaties in de pen, waaronder een boek over architect H.C.M. van Beers. Het bijzondere aan Radboud als architectuurhistoricus was, dat hij kon kijken met de blik van een vormgever en dat had zowel invloed op de inhoud van zijn publicaties als hun verschijningsvorm. We zijn een vereniging van vrienden en hij was zeker een vriend.

Gerrit Vermeer

(Uit: Binnenstad 298, mei/jun. 2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.