Rechtbank stelt uitspraak Binnengasthuisterrein uit

Er is op het VVAB-kantoor post binnen gekomen van de Rechtbank Amsterdam inzake ons bezwaar tegen de monumentenvergunning voor het slopen van monumenten op het Binnengasthuisterrein. Op 20 mei 2010 vond de hoorzitting plaats. De rechter zou binnen zes weken uitspraak doen. Die uitspraak komt er voorlopig niet. De Rechtbank wil nader onderzoek naar de alternatieven.
De tot sloop veroordeelde voormalige Theaterschool
(foto Wim Ruigrok)

De Rechtbank heeft het onderzoek heropend en het stadsdeel gevraagd om uiterlijk voor 15 september 2010 aanvullende stukken in te sturen, betreffende de onderzochte alternatieven (te onderbouwen met exacte cijfers betreffende kosten/baten en vierkante meters).

De tegenstanders van de sloop van de monumenten op het Binnengasthuisterrein, waaronder de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, hebben tijdens de hoorzitting immers gesteld dat de alternatieven niet serieus zijn onderzocht. Dit is van belang voor de rechter, omdat zij de gemaakte belangenafweging toetst. Indien mocht blijken dat mogelijke alternatieven niet serieus zijn onderzocht en er zich redelijke alternatieven voldoen, heeft de UvA onvoldoende belang bij het slopen van monumenten en het teniet doen van de hovenstructuur.

Verrassend is dat ook de verstoring van de archeologische waarden bekeken is en gevraagd wordt hoe dat in de belangenafweging betrokken is.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 240, juni 2010)

Meer lezen:
[Beslissing van de rechtbank] (PDF bestand)
[Pleitnota bij de rechtbank] (PDF bestand)

Eerdere artikelen:
[Deelraad spreekt zich uit tegen sloop monumenten Binnengasthuisterrein]
[ICOMOS wil geen sloop monumenten]
[Monumentenvergunning voor sloop Binnengasthuisterrein verleend]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.