Binnengasthuisterrein

VVAB begint geen procedure tegen stadsdeel over laten verlopen van beslistermijn

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) begint geen procedure tegen het stadsdeel Centrum voor het laten verlopen van de wettelijke beslistermijn waarin zij een nieuw besluit had moeten nemen over de door de Rechtbank vernietigde monumentenverguning.
De voormalige Tweede Chirurgische Kliniek (F.W.M. Poggenbeek, 1897-1900) mag van de Rechtbank Amsterdam blijven staan.
(foto Wim Ruigrok)

Volgens de VVAB had het stadsdeel dat uiterlijk juli 2011 moeten doen (zie de bijlage bij ons raadsadres). Echter, de VVAB is waarschijnlijk niet-ontvankelijk. Alleen de UvA kan bij de rechter bezwaar aantekenen tegen het niet op tijd nemen van een beslissing over haar aanvraag. Bovendien wil de VVAB op constructieve wijze alle ruimte scheppen voor het opstellen van een 'plan B' voor het Binnengasthuisterrein: het door herbestemming als universiteitsbibliotheek herbestemmen van de met sloop bedreigde monumenten.

Restauratiearchitect A. van Stigt, dé expert op het gebied van het herbestemmen van monumenten, heeft aangetoond dat het complete 'programma van eisen' van de UvA kan worden gerealiseerd in de bestaande gebouwen, indien:

  • Het binnenhof wordt overkapt.
  • Het braakliggende terrein aan de Nieuwe Doelenstraat wordt bebouwd.
  • De autoparkeergarage vervalt en de ondergrondse ruimte, gedeeltelijk onder de openbare ruimte, wordt aangewend voor de bibliotheek.
Aangezien de UvA het oorspronkelijke 'programma van eisen' ten gevolge van de toenemende digitalisering en ook de accentverschuiving naar studieplaatsen in gunstige zin kan aanpassen, wordt het plan van Van Stigt nog levensvatbaarder.

De VVAB heeft eerder al aangegeven geen juridische procedures meer tegen de UvA te zullen voeren indien de UvA 'plan A' (sloop) laat varen en serieus aan de gang gaat met 'plan B' (herbestemming). De UvA is momenteel met enkele onderzoeken bezig, op basis waarvan zij een beslissing zal nemen of zij 'plan A' nog zal doorzetten of niet. Wanneer de hoorzitting bij de Raad van State over het hoger beroep van de UvA tegen de beslissing van de Rechtbank zal plaatsvinden, is op dit moment nog niet bekend. De UvA heeft beloofd het hoger beroep in te trekken, wanneer de onderzoeken aantonen dat herbestemming een realistisch plan is.

(WS, 29/9/2011)

Meer lezen:
[Raadsadres VVAB] (26 september 2011) (PDF bestand)
[Motie intrekken hoger beroep] (31 mei 2011) (PDF bestand)
[Intimiderende brief van de UvA aan deelraadsleden] (31 mei 2011) (PDF bestand)
[Raadsadres VVAB] (17 mei 2011) (PDF bestand)
[Beslissing van de rechtbank] (30 maart 2011) (PDF bestand)

Eerdere artikelen:
[Het BG-terrein in breder perspectief]
[Stadsdeel Centrum trekt hoger beroep BG in]
[Rechtbank vernietigt sloopbesluit]
[Rechtbank stelt uitspraak Binnengasthuisterrein uit]
[Deelraad spreekt zich uit tegen sloop monumenten Binnengasthuisterrein]
[ICOMOS wil geen sloop monumenten]
[Monumentenvergunning voor sloop Binnengasthuisterrein verleend]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.