Mirakelkolom keert terug op het Rokin

De Mirakelkolom komt terug op het Rokin bij de Wijde Kapelsteeg. Het Parool bericht dat de Projectgroep Rode Loper de herplaatsing vermoedelijk in 2017 zal uitvoeren. De kolom werd in 2001 verwijderd vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn en opgeslagen op een gemeentelijk terrein.
De Mirakelkolom zoals deze tussen 1988 en 2001 op het Rokin vóór de Wijde Kapelsteeg stond. De Mirakelkolom, ingepakt in een ijzeren frame op een opslagterrein bij het Ventilatorgebouw van de IJ-tunnel in Amsterdam-Noord (foto: Projectbureau NZ-lijn).

De Mirakelkolom is een vrijstaande zuil, samengesteld uit fragmenten van de daar vlakbij in 1908 gesloopte Heilige Stede (oftwel de Nieuwezijds Kapel). Deze kapel was in 1345 gesticht ter plaatse van het woonhuis waar een miraculeuze gebeurtenis plaatsvond: de hostie die een stervende man had uitgebraakt, was ongeschonden teruggevonden in het haardvuur waarin het was geworpen. De kapel uit 1345 werd in 1452-1455 groter en fraaier herbouwd. Het Mirakel van Amsterdam trok vele bedevaartgangers en heeft belangrijk bijgedragen aan de opkomst van Amsterdam als de belangrijkste Hollandse stad.

De plaatsing van de Mirakelkolom op het Rokin in 1988 was een initiatief van de Stichting Amsterdam Versierd, met medewerking van het Genootschap van de Stille Omgang. De kolom herinnert niet alleen aan de in 1908 gesloopte Mirakelkapel, waarvan een aantal onderdelen bewaard zijn gebleven, maar ook aan een omslag in het denken over de omgang met oude gebouwen in het begin van de 20ste eeuw. Na de sloop van de Heilige Stede begreep iedereen de noodzaak van het beschermen van oude monumenten. Als zelfs de Heilige Stede kan worden gesloopt, kan alles in Amsterdam zomaar verdwijnen.

De Mirakelkolom verdween in 2001 miraculeus. Uit telefonisch contact met de gemeente bleek dat de kolom in de weg stond vanwege de verplaatsing van ondergrondse kabels, noodzakelijk vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De gemeente beloofde dat de kolom zou terugkeren. De kolom ligt al meer dan een decennium ingepakt in een ijzeren frame, eerst op een opslagterrein bij het Ventilatorgebouw van de IJ-tunnel in Amsterdam-Noord, tegenwoordig op de gemeentewerf in Sloterdijk.

Eerdere artikelen:
[De Mirakelkolom staat niet meer op het Rokin] (december 2003)
[Mirakelkolom miraculeus verdwenen] (29 juni 2001)
[Twee gedenktekens] (uit: Een veldboeket met distels, 2000)


(WS, 11/7/2014)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.