Vuurwerkvrije zone in de binnenstad

De VVAB vraagt de burgemeester een vuurwerkvrije zone in te stellen voor de historische binnenstad van Amsterdam. Al eerder vroeg de vereniging, samen met andere erfgoedorganisaties, om een dergelijk verbod op particulier vuurwerk. De vereniging is teleurgesteld dat ook dit jaar een dergelijk verbod nog niet van kracht is.

De binnenstad heeft veel monumenten die deels uit hout bestaan. Vooral ook onze oude torens, waarvan het bovenste gedeelte van hout is, zijn kwetsbaar voor een vuurpijl. Maar ook kleine huizen in stegen, waar het enkel glas niet bestand is tegen de luchtverplaatsing van zwaar vuurwerk, lopen gevaar. De binnenstad beschikt over bijna achtduizend monumenten die potentieel gevaar lopen, met ook risico voor de bewoners van deze panden.

De vuurwerkbrand in de nieuwjaarsnacht van 2016 was een bestaansrisico voor de Oude Kerk. In 2007 ging Herengracht 132 in vlammen op. Pas onlangs kon de restauratie van dit rijksmonument worden voltooid. Een nieuwe ontwikkeling, onverantwoord voor onze binnenstad, is het doen opstijgen van vuurbalonnen. Deze kunnen gemakkelijk landen op daken of in goten en daar brand veroorzaken.

De VVAB herinnert het College aan de brief die de Amsterdamse erfgoedorganisaties, waaronder de VVAB, in 2016 aan het College schreven. Burgemeester Van der Laan had op die brief geantwoord dat het College kijkt naar "de mogelijkheden van inperking van vuurwerkoverlast in de Amsterdamse binnenstad", maar dat dit "helaas niet meer (zal) lukken vóór de komende jaarwisseling". De VVAB is teleurgesteld dat er voor de komende jaarwisseling geen vuurwerkvrije zone is ingesteld. "De tijd lijkt ons rijp", schrijft de vereniging, "voor de stap een algeheel verbod van particulier vuurwerk in de historische binnenstad van Amsterdam in te stellen".

Eerder bericht:
[Op Oudejaarsavond brandde bijna de Oude Kerk af]

[Brief aan het College] (PDF-bestand)


(WS, 12/12/2017)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.