Bridge Hotel, Amstel 107-111

VVAB wint rechtszaak tegen hotelplan aan de Amstel

De rechtbank Amsterdam heeft in haar uitspraak van 2 februari 2021 de omgevingsvergunning vernietigd voor een hotelplan aan de Amstel hoek Nieuwe Prinsengracht, vlakbij Carré. De vergunning is in 2019 verleend door het College van B & W toen de hotelstop al van kracht was.
Amstel 107-111 / Nieuwe Prinsengracht 2-4

Er was in het pand aan de Amstel al een hotel gevestigd, maar het College stond een uitbreiding toe van het aantal hotelkamers, ook naar de panden aan de Nieuwe Prinsengracht, die typische woonhuizen zijn met ingangen aan de straat. Het hotelplan is op zes punten in strijd met het bestemmingsplan: de bouwhoogte wordt overschreden, er vinden doorbraken plaats, de bestaande ontsluiting wordt verwijderd, verschillende bouwlagen worden in gebruik genomen als hotel, trappenhuizen worden in gebruik genomen voor de hotelfunctie en een deel van de begane grond wordt in gebruik genomen als restaurant. De VVAB stelde zich op het standpunt dat wanneer een plan niet past in het bestemmingsplan, zoals hier het geval is, aan het gemeentelijk hotelbeleid moet worden getoetst. Dat betekent dat hoteluitbreiding op deze locatie niet mogelijk is. De vergunning had dus niet mogen worden verleend.

De rechtbank deelde dat oordeel. De gemeente had immers zelf in het Overnachtingsbeleid aangegeven dat geen medewerking wordt verleend aan hotelinitiatieven die niet passen in een ter plaatse geldend bestemmingsplan. De rechter heeft het College van B & W opgedragen een nieuw besluit op de aanvraag te nemen en daarin wél rekening te houden met het door de Raad vastgestelde Overnachtingsbeleid. "Voor zover het College in dit geval zou willen afwijken van het Overnachtingsbeleid, kan dit alleen als sprake is van bijzondere omstandigheden die tot een onevenredige uitkomst zouden leiden. Dit laatste dient het College deugdelijk te motiveren."

De uitspraak heeft gevolgen voor andere kwesties, omdat de gemeente meer hoteluitbreidingen toestaat, met binnen- of buitenplanse afwijkingen van het bestemmingsplan. Een voorbeeld daarvan is mogelijk de uitbreiding van het Renaissance-hotel aan het Kattengat met honderd hotelkamers, waar de VVAB bezwaar tegen heeft aangetekend. Op dat bezwaar is nog geen besluit genomen, maar de bezwaarschriftencommissie heeft de VVAB inmiddels laten weten dat ook daar alsnog aan het Overnachtingsbeleid moet worden getoetst.

[Uitspraak] (2 februari 2021) (PDF-bestand, 668.1 KB)


(WS, 2/2/2021)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 2 reacties op dit artikel.

Hiermee voel ik mij opnieuw vertegenwoordigd door VVAB, hulde Walther.

 Hans van der Linden 12/2/2021 19:50:48

Dit is super, Walther, gefeliciteerd. Helaas hoeft dit succes nog niet het einde van het gevecht te betekenen want de gemeente zal steeds weer proberen zich aan door haarzelf aangenomen hotelbeleid te onttrekken. Gr Jaap Rehbock

 mr Jaap Rehbock 3/2/2021 09:54:50

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.