The British School wint Geurt Brinkgreve Bokaal 2021

The British School of Amsterdam heeft de Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 gewonnen. Deze bijzondere onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan het beste initiatief voor de herontwikkeling of renovatie van Amsterdams erfgoed.
(foto Wim Ruigrok)

De onderscheiding is genoemd naar de oprichter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, Geurt Brinkgreve (1917-2005). Brinkgreve was de afgelopen één van de grote monumentenredders en activisten voor het behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. De Bokaal is een van de architectuurprijzen die de gemeente Amsterdam jaarlijks uitreikt en vervangt de eerder door de VVAB ingestelde Geurt Brinkgreve Prijs. De vereniging is betrokken bij de voorselectie en nominatie van de projecten.

De prijs werd op 8 december 2021 door plaatsvervangend burgemeester Marieke van Doorninck overhandigd aan de leiding van de school, in de persoon van schoolhoofd Paul Morgan en financieel en operationeel directeur Bas van Haver. De 'Zuiderkerkprijs' voor de beste nieuwbouw in Amsterdam werd uitgereikt aan het Spaarndammerhart-project van Korth Tielens Architecten en Marcel Lok.

Centrale middelpunt van de gevangenis (foto Wim Ruigrok)

De herbestemming van de voormalige gevangenis aan Havenstraat 6 tot The Britisch School of Amsterdam door Atelier PRO i.s.m. Van Hoogevest Architecten werd voltooid in april 2021. De opdrachtgever wilde zoveel mogelijk van het originele gebouw en haar karakteristieke kenmerken behouden, zoals het centrale middelpunt van het kruisvormige gebouw en de monumentale gangen. Twee voormalige gevangeniscellen herinneren aan de geschiedenis van het gebouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten hier verzetsstrijders gevangen, onder wie Hannie Schaft, 'het meisje met het rode haar'. Het juryrapport zegt over de transformatie: 'De voormalige gevangenis is van een gesloten, zwaar bakstenen gebouw naar een licht en levendig gebouw getransformeerd zonder zijn karakter te verliezen. Juist die sfeerverandering was de grootste uitdaging voor dit project. Verder is de verduurzaming innovatief en minutieus uitgewerkt zonder overbodige ingrepen te plegen die de monumentale waarden van het pand zouden aantasten. Het verjongde monumentale complex geeft de buurt een positieve, levendige impuls en een frisse toekomst.' Kortom, een project dat volgens de jury geheel in de geest is van Geurt Brinkgreve.

Meer lezen:
Het Projectenboek 2020-2021 Gebouwd in Amsterdam met alle dit jaar opgeleverde woningbouwprojecten, kantoren en voorzieningen is te bekijken op www.gebouwdin.amsterdam.nl.


(WS, 8/12/2021)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.