VVAB wint rechtszaak: Grote LED-scherm op de Dam mag niet

De VVAB wint rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam: het grote LED-scherm achter een raam op de verdieping boven restaurant Majestic op de Dam is in strijd met bestaande regelgeving en de gemeente moet daartegen handhavend optreden. De vereniging krijgt het griffiegeld terug.
Het LED-scherm op de verdieping van Dam 3-7

Door de komst van vele LED-schermen wordt het beschermd stadsgezicht van de Amsterdamse binnenstad steeds meer aangetast. Behalve de VVAB is ook het Wijkcentrum d'Oude Stadt hier bezorgd over. Beide organisaties zijn daarom in het geweer gekomen tegen het besluit van de gemeente om niet te willen handhaven tegen het LED-scherm achter de ramen van het pand Dam 3-7 van horecatycoon Won Yip. Aangezien deze niet aan de regels voldeed, diende de VVAB een handhavingsverzoek in, maar de gemeente weigerde te handhaven. Daarop tekende de vereniging bezwaar aan, maar ondanks het feit dat de bezwaarschriftencommissie de VVAB gelijk gaf, weigerde stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate dit advies te volgen; de gemeente bleef bij haar weigering handhavend op te treden. In juli 2021 tekende de VVAB hiertegen beroep aan bij de rechter. Door corona heeft de behandeling van het beroep lang op zich laten wachten.

De gemeente stelde zich op het standpunt dat het handhavingsverzoek niet duidelijk geformuleerd was. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de gemeente het handhavingsverzoek te beperkt heeft opgevat en wel had moeten inwilligen, dus handhavend had moeten optreden. Het weigeringsbesluit is vernietigd. De rechtbank heeft de gemeente opgedragen om binnen zes weken een nieuw besluit te nemen indachtig deze uitspraak.

De VVAB is blij met deze uitspraak en hoopt dat de gemeente nu in vergelijkbare gevallen handhavend zal optreden, ook als er geen handhavingsverzoek is ingediend door onze vereniging.

Meer lezen:
[Uitspraak] (8 maart 2023) (PDF-bestand, 405.2 KB)

Vorige bericht:
[LED-schermen steeds groter probleem]


(WS, 8/3/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.