3d-geprinte brug verwijderd; oude Stoofbrug komt terug

De tijdelijke 3d-geprinte brug bij de Stoofsteeg is door de gemeente Amsterdam op 13 oktober 2023 verwijderd waarmee een toezegging van begin dat jaar werd ingelost. De oude Stoofbrug (brug 214) komt begin 2024 terug. Eerst moeten nog de landhoofden worden aangepast.
De oude Stoofbrug, in 2019 verwijderd (foto Stadsarchief Amsterdam)
De in 2019 geplaatste en in 2023 weer verwijderde 3d-geprinte brug. De brug zou tijdelijk zijn. (foto Walther Schoonenberg)

De VVAB had in januari 2023 met een handhavingsverzoek gevraagd de 3d-geprinte voetgangersbrug bij de Stoofsteeg zo spoedig mogelijk te verwijderen en de in 2019 verwijderde brug terug te plaatsen. De 3d-geprinte brug zou immers tijdelijk zijn. Dat werd door het stadsdeelbestuur toegezegd. De VVAB had vier jaar geleden bezwaar tegen de komst van de brug omdat die niet passend is in het beschermd stadsgezicht, maar nam toen genoegen met de toezegging van stadsdeelbestuurder Oranje dat het 'tijdelijk' was 'vanwege de restauratie van de oude brug'. Tijdelijk dreigde echter permanent te worden. De maker van de brug had al een nieuwe vergunning gevraagd. Dat gevaar is afgewend.

De Stoofbrug is genoemd naar de Stoofsteeg, waarbij zij in de Oudezijds Achterburgwal ligt. Deze steeg heet waarschijnlijk zo, omdat hier enkele éénkamerwoninkjes stonden, waar arme lieden woonden. Stove (in het Duits Stube) betekent kamer. Geschiedschrijver Caspar Commelin noemde deze brug de Stoofsteegbrug. De huidige verschijningsvorm van de brug dateert van rond 1900. Het hekwerk van de brug bestaat uit het standaard-type hekwerk dat overal in de binnenstad is toegepast en tijdloos is geworden.

[Handhavingsverzoek] (25 januari 2023) (PDF-bestand)
[Beantwoording] (28 maart 2023) (PDF-bestand)


(WS, 20/10/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

hmm...dat de gemeente de oude brugonderdelen niet meer terugvinden..
Was dat misschien opzet van de gemeente, heer B. van Oranje?

 Basil de Visser 20/10/2023 15:03:37

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.