College moet zich houden aan de Verordening Toerisme in Balans

De initiatiefnemers van de Verordening Toerisme in Balans herinneren het College aan de verplichting het massatoerisme te beperken nu de limiet van 20 miljoen bezoekers is bereikt. De brief is medeondertekend door een aantal bewonersorganisaties en ook de VVAB.
Drukte in het Wallengebied

In de huidige prognose worden tot meer dan 26 miljoen overnachtingen verwacht in 2026. Dit betekent dat de vooraf gestelde limiet is overschreden en het College is verplicht alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het massatoerisme te beperken. De maatregelen die nodig zijn om het aantal overnachtingen onder het vastgestelde limiet te brengen zullen pijn doen bij bepaalde groepen, zoals het alleen toestaan van softdrugsverkoop aan Nederlandse paspoorthouders (ingezetenencriterium) en (verdere) verhoging van de toeristenbelasting. Het College heeft zich hier echter aan verbonden. De Verordening is immers opgesteld om tot een effectief maatregelenpakket te komen, ondanks deze pijn.

De briefschrijvers stellen dat "een betrouwbare overheid zich aan de regels [hoort] te houden die het nota bene zelf heeft vastgesteld." Zij kunnen "niet langer accepteren dat er geen of geen effectieve maatregelen worden genomen."

[Brief aan het College en de Raad] (PDF-bestand)


(WS, 17/6/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.