Amstel 50 wordt op korte termijn gesloopt

De VVAB verzocht de Raad van State een voorlopige voorziening te treffen, ondermeer om de sloop van Amstel 50 te voorkomen. De Raad van State was echter niet bereid de werkzaamheden op te schorten tot uitspraak in het hoger beroep.
De gevelwand van de Amstel bij de Halvemaansteeg

Op AT5 verklaarde de vergunninghouder dat hij niet langer wil wachten op de uitspraak en daarom maar alvast met de sloop- en bouwwerkzaamheden is begonnen. In het hoger beroep van ondermeer de VVAB is echter nog geen uitspraak gedaan. Echter, onomkeerbare werkzaamheden ondermijnen de lopende procedure en beroven de VVAB en andere belanghebbenden van hun wettelijke rechten het bouwplan aan de hoogste rechter voor te leggen.

Het bestreden besluit maakt het mogelijk de panden Halvemaansteeg 4-6, het daarachter gelegen binnenterrein, Amstel 46 en Amstel 50 te verbouwen en ontwikkelen tot café, 'culturele club' (lees uitgaanscentrum en discotheek) en zes woningen. Het bouwblok wordt daarmee volledig dicht gebouwd, terwijl daaronder, tot op 9 meter diepte, d.w.z. bijna tot op de 1ste zandlaag, nog eens een betonnen kelder komt ten behoeve van de club. Het bouwplan betekent een aantasting van de stedenbouwkundige structuur van de beschermde binnenstad: het bestemmingsplan staat binnen het bouwblok slechts een beperkte bouwhoogte toe.

Michiel Kleiss toont de sloopwerkzaamheden die al hebben plaatsgevonden (beeld AT5)

Om de bouw van dit complex te realiseren wordt Amstel 50 geheel gesloopt om logistieke redenen, namelijk om de bouwmachines toegang te verschaffen tot het bouwterrein. De binnenstad is een 'beschermd stadsgezicht' en behoud/herstel is het uitgangspunt. Hier is sprake van sloop/nieuwbouw. De voorgevel wordt wel herbouwd.

De uitspraak in kort geding

Op de zitting in het kort geding verklaarde de vergunninghouder dat het pand Amstel 50 door de al uitgevoerde sloopwerkzaamheden op instorten staat en ook dat de sloop noodzakelijk is vanwege het kunnen uitvoeren van funderingswerkzaamheden in de Halvemaansteeg. Bovendien worden de werkzaamheden op het binnenterrein, waarop het hoger beroep van de VVAB hoofdzakelijk toeziet, pas na juni 2025 uitgevoerd zodat de vereniging op dit moment geen spoedeisend belang heeft om de werkzaamheden nu stil te leggen. Als er volgend jaar nog geen uitspraak in hoger beroep is, zal de VVAB opnieuw een verzoek voor een voorlopige voorziening moeten indienen.

Ter zijde: De gemeente ondersteunde de projectontwikkelaar, niet de VVAB om de sloop te voorkomen. De gemeenteadvocaat betoogde dat de gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie (MenA) geen bezwaren heeft tegen de sloop van het pand. Ook sprak de gemeente niet tegen dat het pand op instorten zou staan - een volstrekte leugen.

[Uitspraak in kort geding] (6 september 2024)

[AT5-bericht] (geraadpleegd op 23 augustus 2024)

Eerder bericht:
[Hoger beroep tegen bouwplan Halvemaansteeg] (november 2023)


(WS, 6/9/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 2 reacties op dit artikel.

Eens met Joke Nienhuis! En de VVAB moet veel te vaak bezwaren en schorsing aantekenen tegen bouwmaatregelen die de gemeente eigener beweging had behoren te weigeren. In het geval van Amstel 50 cs wil de ontwikkelaar wel elke centimeter te gelde maken ten koste van vele oude structuren die je nooit m..
[Meer lezen]

 mr Jaap Rehbock 14/9/2024 21:21:12

Waar hebben we dan een raad voor Monumenten en Archeologie voor? Het blijkt wel dat ooit de verandering van naam of opheffing van de oude commissie het begin van het einde was en de VVAB op alles moet letten, maar helaas luistert de gemeente er niet naar. Zitten er in de gemeenteraad geen mensen due..
[Meer lezen]

 Jouke Nienhuis 13/9/2024 22:16:07

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.