Prijsvraag voor alternatief ontwerp Heineken Hoek

Een architectengroep die traditioneel bouwen voorstaat schreef een prijsvraag uit voor een alternatief ontwerp voor de Heineken Hoek op het Leidseplein. Daar is nieuwbouw verrezen die veel kritiek heeft gekregen. De prijsvraag wees een duidelijke winnaar aan.
De winnende inzending van de Amerikaanse studente Sabrina Rugg.

De organisatie ArchitectuurOmslag Nederland, toegewijd aan het bevorderen van esthetisch verantwoorde architectuur, hoopt met de prijsvraag een discussie op te roepen hoe er met de kostbare Amsterdamse binnenstad moet worden omgegaan. Hoe kon de Heineken Hoek worden goedgekeurd door de welstandscommissie? Doel van de wedstrijd is dus om te laten zien "dat het ook anders kan".

Prijsvraag

Er kwamen 32 inzendingen binnen, uit binnen- en buitenland. De vraag luidde hoe het gegeven grote bouwvolume had kunnen worden ontworpen zonder schade voor de historische omgeving. Behoud/herstel van het oude gebouw, dat drie verdiepingen minder had, was geen optie. Zowel het publiek als een vakjury maakte uit de ingezonden ontwerpen een keuze. De keuze, zowel in de publieks- als de jurywedstrijd, viel op de inzending van de Amerikaanse studente Sabrina Rugg. Haar ontwerp, met een ingangspartij op de hoek met erker en torentje, verwijst naar de laat-19de-eeuwse traditie van het bouwen in Amsterdam dat op zijn beurt weer teruggreep op de vroeg-17de eeuwse architectuur. Het gebouw doet denken aan het Van Gendt en Loos-gebouw op de Dam of café-restaurant Café Restaurant 't Gouden Hoofd op het Rembrandtplein, maar combineert deze voorbeelden in een originele wijze die goed ingepast is op deze locatie.

Vakjury

Eén van de andere inzendingen: Het strakke classicistische ontwerp van Jan Kolman.

De leden van de vakjury waren: Peter Drijver, directeur en architect bij Scala Architecten, Nadia Everard, voorzitter van La Table Ronde l'Architecture, Pablo Álvarez Funes, associate director bij Katharine Pooley en directeur Onderwijs bij het Classic Planning Institute, en Wolbert Vroom, architect en eigenaar van Architectenbureau Vroom.

Ook Walther Schoonenberg, architectuurhistoricus en secretaris van de VVAB, maakte - op persoonlijke titel - deel uit van de vakjury. De VVAB voerde jarenlang juridische procedures tegen de gemeente om de sloop van de Heineken Hoek te voorkomen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. "Laat het gebouw nu aanleiding zijn om de discussie te voeren hoe er met de Amsterdamse binnenstad moet worden omgegaan. Willen we dat gebouwen zich iets aantrekken van de historische omgeving en zo ja, op welke manier?"

[Bekijken ingediende ontwerpen]


(WS, 21/2/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 3 reacties op dit artikel.

Een waanzinnig gemiste kans en onbegrijpelijk dat Welstandstoezicht dit heeft laten gebeuren. Dit lelijke gebouw staat er vast voor minstens 100 jaar, tenzij de eigenaar zich er alsnog aan gaat storen zoals wij.
Het ontwerp van architect Rugg is prachtig. Een pracht-initiatief van de VvAB!

Groet..
[Meer lezen]

 mr Jaap Rehbock 15/3/2024 15:22:13

All 32 alternatieve voorstellen zijn mooier dan wat er nu staat.

 Colin Brace 11/2/2024 23:17:16

Ik ga voor Sabrina Rugg!

 Peter Poelstra 10/2/2024 17:09:49

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.