De Amsterdamse binnenstad. De bufferzone maakt ook deel uit van het beschermingsregiem van het UNESCO-gebied. |
Het eerste wat opvalt is dat de gemeente zich in het verleden niet altijd heeft gehouden aan haar verplichtingen. Voor de monitoring en herziening van managementplannen bestaan respectievelijk twee- en zesjaarlijkse termijnen. Het oude managementplan dateert nog uit 2010 en was dus inmiddels ver over de datum van de beoogde looptijd en in veel opzichten dan ook verouderd. De gemeente heeft nu beterschap beloofd.
Het nieuwe managementplan heeft een looptijd tot 2033, maar er zullen ook tussentijdse rapportages worden opgesteld. Daarnaast zal de wijze waarop zowel stakeholders als bewoners bij de werkzaamheden van het Werelderfgoedbureau worden betrokken, worden verbeterd. Als stakeholder werd de VVAB van tevoren in de gelegenheid gesteld op het managementplan te reageren. In januari 2023 heeft de vereniging een uitgebreide notitie opgesteld met enerzijds kritische kanttekeningen en anderzijds constructieve voorstellen ter verbetering. De vereniging achtte het conceptplan teveel een opsomming van gemeentelijk binnenstadsbeleid terwijl er te weinig oog was voor de bedreigingen van het erfgoed, maar dat is nu aanzienlijk verbeterd.
In het managementplan worden een aantal ontwikkelingen geschetst, die van invloed zijn op de binnenstad en daarmee op het werelderfgoedgebied. Het gaat onder meer om diverse bouw- en herinrichtingsprojecten, de kademurenproblematiek, hoogbouw, etc. en daarnaast om het massatoerisme en de gevolgen daarvan voor de balans in de binnenstad. Ook wordt onderzocht welke gevolgen klimaatveranderingen, verduurzaming en vergroening op het erfgoed hebben. Zo'n exercitie is alleen mogelijk wanneer wordt begrepen wat de te beschermen waarden zijn en dus wat wel en wat niet mogelijk is gegeven de bijzondere karakteristieken van het werelderfgoed.
Daarbij is de begrenzing van het gebied van belang. Binnen het werelderfgoed worden een kerngebied en een bufferzone onderscheiden, respectievelijk de zeventiende-eeuwse grachtengordel en de rest van de binnenstad binnen de Singelgracht, die tezamen het gebied van het 'beschermde stadsgezicht' vormen. In het plan wordt aangegeven dat er vanuit het oogpunt van de bescherming geen onderscheid mag worden gemaakt tussen kerngebied en bufferzone: 'De bufferzone is op gelijke wijze beschermd als de kernzone, op grond van de regelgeving voor het beschermde stadsgezicht' (p. 26). Dat is belangrijk want soms is men geneigd aparte regels op te stellen, waarbij de grachtengordel beter wordt beschermd dat bijvoorbeeld het Wallengebied. Dat mag dus niet en is feitelijk ook niet het geval want de juridische bescherming van het werelderfgoed is geregeld in de conserverende bestemmingsplannen, wettelijk verplicht vanwege het beschermd stadsgezicht. Als voorbeelden van beschermende maatregelen - opgenomen in de bestemmingsplannen - worden het verbod op samenvoegen van gebouwen genoemd en de zogenoemde 'krimpfolie' van orde 1 en orde 2 panden: dat wil zeggen dat de bestaande bouw- en goothoogte tevens de maximaal toegestane bouw- en goothoogte is. Op deze manier wordt paal en perk gesteld aan de schaalvergroting. Hoe effectief dat is wordt echter niet onderzocht.
Daarnaast is van belang de betrokken waarden te omschrijven. In het plan staat de grachtengordel omschreven als een zeventiende-eeuws 'meesterplan', waarin het niet alleen gaat om de grachtenstructuur - de plattegrond - maar ook om de specifieke inrichting, waarin de grachtentuinen en de bomen langs de grachten een cruciale rol vervullen. Over de grachtenpanden wordt opgemerkt dat er sprake is van een grote variëteit maar toch ook van een 'eenheid in het stadsbeeld' (p. 20). Dat is interessant, maar waar bestaat die eenheid precies uit? In het Managementplan wordt gesteld dat is voldaan aan de criteria van authenticiteit en integriteit, want 'het merendeel van de huizen die in 17de en 18de eeuw zijn opgetrokken, zijn nog steeds aanwezig en verkeren in het algemeen in een goede staat van instandhouding' (p. 23). Deze staat wordt 'fundamenteel gezond' genoemd. Mede omdat uit verschillende documenten blijkt dat de UNESCO zelf over het begrip authenticiteit een bredere opvatting hanteert, hadden wij voorgesteld dit begrip wat ruimer in te kleuren dan bij de nominatie in 2010 is gebeurd (1). Het gaat daarbij om een wat erg strenge toepassing van dit begrip, die elke reconstructie en vorm van historiserend bouwen uitsluit - in overeenstemming met de Charter van Venetië. Op grond hiervan kon destijds het bouwplan van Stadsherstel om de Haringpakkerstoren te herbouwen geen doorgang vinden. De VVAB acht een al te strikte interpretatie van dit begrip echter niet overeenkomend met nieuwste ontwikkelingen bij UNESCO zelf. In het Nara-document is vastgesteld dat authenticiteit niet alleen kan worden bepaald door materiaal en substantie, maar ook door zaken als vorm, ontwerp, gebruik, tradities, technieken, locatie, omgeving, geest en gevoel (2). Een strikte interpretatie vormt bovendien een trendbreuk met de eigen geschiedenis. Zoals Vincent van Rossem heeft aangetoond is de binnenstad behalve door vele restauraties immers ook behouden gebleven doordat men eeuwenlang traditioneel is blijven bouwen (3). Veel panden en gevels blijken in de negentiende of zelfs de twintigste eeuw (opnieuw) te zijn opgetrokken. Toen eenmaal vaststond dat de binnenstad niet radicaal gesloopt zou worden om vervangen te worden door een modern zakencentrum, kwam er ook een einde aan de mogelijkheden voor moderne architectuur. Hierdoor lijken veel gebouwen - vooral op de grachten - ouder dan zij in werkelijkheid zijn. Men zou zelfs kunnen spreken van een 'grachtengordelstijl', die afwijkt van de gangbare indeling in bouwstijlen in de meeste tekstboeken. Het verklaart waarom er zoveel eenheid is in het stadsbeeld. Ook de gewenste participatie en betrokkenheid van de bevolking kan daarbij worden betrokken omdat vele generaties hebben bijgedragen aan het behoud van de binnenstad. Het voorstel van de VVAB om de omschrijving van het werelderfgoed op dit punt te nuanceren en verder in te kleuren is echter niet overgenomen.
Er is wel onderzocht wie eigenlijk voor de monumenten zorg dragen. Uit de gegevens blijkt dat deze grotendeels in particulier eigendom zijn, veelal bewoners dus; deze vormen de basis vormt voor de 'fundamenteel gezonde toestand'. Des te belangrijker dat het leefklimaat gezond blijft.
Het managementplan onderscheidt een aantal 'ontwikkelingen' waarop moet worden gelet ter voorkoming van aantasting van het werelderfgoed (hier opgesomd in de volgorde waarin deze onderwerpen in het plan ter sprake komen).
In veel van bovengenoemde punten herkennen wij de inbreng van de VVAB. Het managementplan is dan ook grotendeels naar onze wensen aangepast. De belangrijkste bedreigingen zijn geïnventariseerd en ook is gekeken op welke wijze de gevolgen hiervan voor de Amsterdamse binnenstad kunnen worden beperkt. Tot onze teleurstelling is echter niets gedaan met ons betoog de strenge toepassing van het begrip 'authenticiteit' te nuanceren. Als het mogelijk is het slavernijverleden op te voeren als bijzondere waarde, die het werelderfgoed uitdraagt, dan zou dat toch ook mogelijk moeten zijn ten aanzien van de wijze waarop meerdere generaties zich hebben ingezet om het werelderfgoed te behouden.
[Managementplan] (18 juli 2023) (PDF-bestand, 2.7 MB)
[Reactie VVAB op concept-Managementplan] (31 januari 2023) (PDF-bestand, 17.3 MB)
Eerder bericht:
[Reactie op Managementplan]
Voetnoten:
1. Het gaat daarbij concreet om 'SOUV criterium II'. Zie: https://www.amsterdamsebinnenstad.nl/nieuws/unesco-beslissing.pdf: p. 25
2. Nara-document (1994): https://www.icomos.org/
Zie ook: Walther Schoonenberg, 'Reconstructie in het beschermd stadsgezicht', Binnenstad 308 (mei-aug. 2022)
3. Vincent van Rossem, 'De stad gebouwd. De oude binnenstad vernieuwd', in: Amsterdam in de Tweede Gouden Eeuw, Amsterdam: Genootschap Amstelodamum 2000: p. 36-58. Zie ook: Walther Schoonenberg. 'De 'jongere bouwkunst' opnieuw bekeken', Binnenstad 185 (nov. 2000), '914 nieuwe gemeentelijke monumenten in de binnenstad', Binnenstad 225 (dec. 2007)
(WS, 21/8/2024)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.