Onlangs is een deel van de houten kroonlijst (uit de 17de eeuw) afgetakeld door een kraan omdat er instortingsgevaar was. De VVAB slaat daarom alarm over toestand waarin het topmonument zich bevindt. Het gaat steeds verder en snel achteruit.
Het pand behoort tot de liefdadige instellingen van de 17de eeuw. Elke gezindte had zijn eigen armenzorg, weeshuizen en oudemannen- en -vrouwenhuizen. In 1631 stichtte de Waalse kerkgemeente een eigen weeshuis in de Laurierstraat. Toen dit gebouw te klein maakte men plannen voor de bouw van een nieuw groot weeshuis. Door de contacten van de Waalse regenten met Adriaan Dortsman, die hun grachtenhuizen had ontworpen, kreeg deze architect ook de opdracht voor het nieuwe Walenweeshuis aan de Vijzelgracht. Op 29 oktober 1669 werd de eerste steen gelegd door twee kinderen van de regenten. Het weeshuis had twee ingangen, één voor de meisjes en één voor de jongens. Dwars door het gebouw loopt een scheidingsmuur tussen het jongens- en meisjesafdeling. Alleen aan de pomp op de binnenplaats was er communicatie mogelijk tussen de jongens en meisjes.
De architectuur van het pand, in de ‘strakke stijl’ van Adriaan Dortsman, is buitengewoon belangrijk. De Dorische deuromlijstingen zijn zelfs uniek in hun soort. Het casco van het pand dateert grotendeels uit de bouwtijd. Dat geldt ook voor de houten onderdelen, zoals de houten kroonlijst, de deuromlijstingen en de kozijnen. Precies deze onderdelen worden nu bedreigd door houtrot.
De VVAB spreekt van een 'absolute noodtoestand' waarvoor de gemeente niet langer de ogen kan sluiten. "Er is onmiddellijke actie nodig om het pand te behouden."
Meer lezen:
[Brief aan stadsdeelbestuur] (PDF-bestand)
(WS, 15/10/2024)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.