Binnenstad niet op slot door Unesco-aanwijzing

Eind september 2009 bracht een delegatie van Icomos, namens de Unesco, een bezoek aan Amsterdam om te beoordelen of de Amsterdamse binnenstad in aanmerking komt voor de plaatsing op de Werelderfgoedlijst en de bescherming van de binnenstad goed geregeld is. In juli 2010 beslist de Unesco of de Amsterdamse binnenstad, in het bijzonder de grachtengordel, op de Werelderfgoedlijst komt.
Walther Schoonenberg tijdens de lezing over de Unesco-aanwijzing. Op de achtergrond de kaart van het beschermd stadsgezicht, het beoogde Unesco-gebied. Zowel kerngebied als bufferzone liggen in dit gebied.

Zal het Amsterdam lukken om op de prestigieuze lijst te komen? In een lezing in de Boomspijker op 19 september 2009 zei Walther Schoonenberg, secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, dat hij daarvan overtuigd is dat het gaat lukken. "De Werelderfgoedlijst is niet compleet zonder de Amsterdamse binnenstad". Overigens beaamde hij dat de aanwijzing niet betekent dat de binnenstad op slot gaat. "Er komen geen regels bij. Voorwaarde voor de plaatsing op de Werelderfgoedlijst is dat de bescherming al goed geregeld is." Aangezien er nu ook van alles mogelijk is in de binnenstad, valt niet te verwachten dat dat zal veranderen zodra de plaatsing een feit is. Bovendien: "Conservering en dynamiek zijn niet altijd in strijd met elkaar." Hij noemde als voorbeeld het nieuwe gebruik van grachtenhuizen door creatieve ondernemers die net als de zeventiende-eeuwse kooplieden, wonen en werken in gebouwen die gemakkelijk aan de nieuwe eisen van de tijd kunnen worden aangepast. "Creatieve ondernemers hebben genoeg aan een laptop en een internetverbinding en voelen zich prettig in de ambiance van een historische binnenstad. Ook dat is dynamiek."

In de lezing werd tevens aandacht besteed aan de zogenaamde 'risicodossiers': onderwerpen die volop ter discussie staan en mogelijk een risico vormen voor de aanwijzing op de Werelderfgoedlijst. Het belangrijkste risicodossier is de hoogbouwontwikkeling net buiten de binnenstad, met name aan de IJ-oevers. Een gevolg van de discussie over dit onderwerp is een nieuwe gemeentelijke Hoogbouwnota. Die is echter nog niet door het College van B & W vastgesteld.

Tijdens de discussie na afloop van de lezing waren enkele aanwezigen van mening dat het beter was geweest als de gehele Amsterdamse binnenstad als Unesco-kerngebied te bestempelen en de bufferzone in een ring om de binnenstad te leggen om genoemde hoogbouwontwikkeling te beperken. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad heeft echter besloten de huidige voordracht te steunen. "De Unesco vereist dat voor de bufferzone dezelfde conserverende maatregelen gelden als in het kerngebied. Omdat alleen de binnenstad deze bescherming geniet, is het op dit moment niet mogelijk de bufferzone buiten het 'beschermd stadsgezicht' te plaatsen."

[Samenvatting van de lezing] (26 KB)
[Powerpoint-presentatie] (25 MB)

Op 25 september 2009 publiceerde Het Parool een korte samenvatting van de lezing.

Meer lezen:
[Managementplan inventariseert bedreigingen voor Unesco-aanwijzing] (Binnenstad 231)

De volledige Werelderfgoedlijst van de Unesco is te bekijken hier: http://whc.unesco.org.

(JO, 20/9/2009)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.