Op de bres voor Amsterdam (XXXIV)

Bewoonsterscommissie Begijnhof

Het Begijnhof
Het Begijnhof is de afgelopen tijd nogal in het nieuws geweest. De reden hiervoor was dat de bewoonsters actie voerden tegen de toenemende stroom toeristen die zonder enig respect bezitnemen van het Hof.

Voor alle duidelijkheid: het Begijnhof is een privé terrein en primair een woonvoorziening uitsluitend voor vrouwen. De vrouwen die op het Begijnhof wonen zijn niet anders dan alleen wonende vrouwen die men elders in de stad aantreft. Helaas blijkt het gegeven dat vrouwen ervoor kiezen om alleen te wonen nog voor zeer veel gidsen aanleiding om daar allerlei badinerende opmerkingen over te maken. Stuitend, beledigend en onacceptabel om dag in dag uit allerlei seksistische uitspraken luidkeels uit de mond van gidsen, soms met megafoons, en van bezoekers te moeten aanhoren.
Tevens ligt de specifieke sfeer die het Begijnhof behoort te hebben de bewoonsters zeer na aan het hart. Zij doen er alles aan om het Begijnhof niet te laten verworden tot een soort pretpark. Het Begijnhof verdient respect om zijn eenwenoude traditie, zijn historische waarde en niet in het laatst om zijn functie als rustpunt in het hart van de stad.

Wat een stad mede interessant maakt zijn juist de verschillen. In vergelijking met bijvoorbeeld het Rembrandtplein heeft het Begijnhof een andere functie en een andere sfeer. De bewoonsters van het Begijnhof leggen zichzelf allerlei beperkingen op om de specifieke sfeer van het Hof te bewaren. Zij verwachten dat ook van de bezoekers. Helaas blijkt meer en meer dat de bezoekers denken dat het Begijnhof hun eigendom is waar ze kunnen picknicken, borrelen, schreeuwen, speurtochten houden, tuinen en huizen inlopen enz. enz. Bewoonsters worden gezien als een levend onderdeel van een decor, die van 's ochtends zeven tot 's avonds elf uur kunnen worden lastig gevallen met allerlei impertinente vragen.
Uit de media is gebleken dat voor de bewoonsters de grens van het toelaatbare is overschreden. Nog los van de constante schending van de privacy van de bewoonsters is de aantasting van het karakter van het Begijnhof hun grootste zorg.
Voor alle duidelijkheid: bezoekers aan het Begijnhof zijn welkom. Wat de bewoonsters vragen is dat het bezoek zich voltrekt in een sfeer van respect voor het Hof en zijn bewoonsters. Dit lijkt niet teveel gevraagd bij het betreden van een privé terrein.
In de afgelopen jaren hebben zowel het bestuur van het Begijnhof als de bewoonsterscommissie door middel van overleg met touringcar-operators en gidsenorganisaties getracht, het bezoek aan het Begijnhof in goede banen te leiden. Dit overleg heeft echter niet tot een noemenswaardig resultaat geleid.
Daarom is nu, in overleg met de gemeente Amsterdam, besloten dat groepen en rondleidingen met ingang van 15 juli a.s. niet meer zijn toegestaan. Bovendien zijn de openingstijden voor bezichtiging teruggebracht. Het Begijnhof is vanaf 15 juli voor bezichtiging geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Stadswachten zullen toezien op de naleving van deze regels.
Indien uit de praktijk blijkt dat de nieuwe regels voor het bezoeken van het Begijnhof onvoldoende resultaat hebben, zullen de bewoonsters helaas genoodzaakt zijn verder gaande maatregelen te treffen. Vooralsnog gaan zij ervan uit dat men eindelijk de redelijkheid inziet van hun eisen en men nog zoveel beschaving heeft om deze eisen te respecteren.

Lida van Tilburg
voorzitter bewoonsterscommissie Begijnhof

(Uit: Binnenstad 159, aug. 1996)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.