Agenda

Maandag 27 mei. VVAB-borrel

Op de VVAB-borrels - meestal op de derde maandag in de maand - worden actuele onderwerpen besproken en kunt u kennismaken met bestuurs- en verenigingsleden. De borrels beginnen met een korte inleiding of presentatie.

De volgende VVAB-borrel vindt vanwege Pinksteren plaats op maandag 27 mei, om 17.30 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566 (ingang rechts). Kunsthistoricus Ester Wouthuysen houdt een verhaal over het Panoramagebouw aan de Plantage Middenlaan. Over dat onderwerp scheef zij een boek, samen met Sylvia Alting van Geusau: Kunstzinnig vermaak in Amsterdam. Het Panoramagebouw in de Plantage, 1880-1935.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Excursies en lezingen

Zaterdag 15 juni. Amsterdam Toeristenstad 1840-heden

Oude steden als Amsterdam zijn toeristische attracties. De basis voor die ontwikkeling werd gelegd rond 1840, toen de trein, de fotografie en moderne reisgidsen het massatoerisme op gang brachten. Maar wie of wat bepaalde eigenlijk wat er zo bezienswaardig was? En hoe hebben het alsmaar groeiende toerisme en de ruimtelijke ontwikkeling van de stad elkaar beinvloed? Wat bezienswaardig is verandert voortdurend. De vroeg-negentiende eeuwse toeristen kwamen vooral voor het aanzicht van de haven, de kaarsrechte grachten en zeekanalen. Een halve eeuw later werd Amsterdam ook interessant in cultureel en architectonisch opzicht. Eind jaren zestig ontdekten bezoekers de stad als een plek waar alles kan en mag, iets waar we de gevolgen maar al te goed van kennen. Vandaag de dag doen de lange rijen voor een fotogenieke stroopwafel ons afvragen: is dit het lot van de historische stad, of is het tij nog te keren?
Aan de hand van 200 jaar reisgidsen biedt Sophie van Ginneken voor het eerst een systematisch historisch overzicht van het Amsterdams toerisme. Sophie van Ginneken is architectuurhistoricus. Zij schreef diverse artikelen over stadsgeschiedenis, deed cultuurhistorisch onderzoek voor de herbestemming van gebouwen en werkte als adviseur op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en monumenten. In 2023 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift De toeristische blik op Amsterdam. De stad als sight en site 1840-2000.
Plaats/tijd: Zaterdag 15 juni, Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Amsterdam Cursus

De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad. De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg. De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Behalve een basiscursus wordt er ook een vervolgcursus gegeven, eveneens op acht avonden in de genoemde periode.

De inschrijving voor het cursusjaar 2024/25 is geopend!
[Meer lezen]

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
[Meer lezen]

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Vriend maakt Vriend

Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid. Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]

Geef een cadeau- abonnement weg

Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]

Amsterdam-links

De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden. De lijst met links vindt u hier.
[Links]