Agenda

Herman van der Heide: Publieke Werken

Weinig mensen kennen zijn naam, maar velen kennen zijn beelden. Herman van der Heide (1917-1998) ontwierp in zijn leven een groot aantal werken voor de publieke ruimte. Zijn carrière raakte in een stroomversnelling nadat hij vanuit Sneek naar Amsterdam verhuisde en zich aansloot bij het kunstenaarscollectief Liga Nieuw Beelden. Hoogtepunten uit deze Amsterdamse periode vormen de leuningen voor drie bruggen over de Nieuwe Herengracht en het nabijgelegen Vaz Dias-monument aan de Weesperstraat. Atelier Volten in Amsterdam-Noord eert Van der Heide deze zomer met een tentoonstelling over zijn werk.
De tentoonstelling Herman van der Heide: publieke werken is op zaterdag en zondag tot/met 8 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken in Atelier Volten, het voormalige atelier en woonhuis van beeldhouwer André Volten aan de Asterdwarsweg 10 in Amsterdam-Noord.

Zie verder het artikel over Herman van der Heide van Bene Colenbrander in Binnenstad 308.

Excursies en lezingen

Vrijdag 27 oktober. Amsterdam Verjaardag met de Geurt Brinkgreve-lezing

Zie voor informatie over deze bijeenkomst t.g.v. de Amsterdam Verjaardag: Amsterdam Verjaardag 2023.

Plaats/tijd: vrijdag 27 oktober 2023, om 20.00 uur (zaal geopend 19.30 uur), viert de VVAB de verjaardag van Amsterdam met een bijeenkomst met een interessante lezing en de gebruikelijke verjaardagstaart. De bijeenkomst vindt dit jaar plaats in de prachtige kerkzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566.

Zaterdag 4 november. Amsterdam en het water, lezing door Wilko Koning en Maarten Ouboter

Vijf jaar geleden gaven Maarten Ouboter en Wilko Koning twee lezingen voor de VVAB over de geschiedenis van het water in Amsterdam. Zij bleken enthousiast en zeer deskundig. Nu geven zij ons een toekomstgerichte update.
Het KNMI presenteert klimaatscenario's: vooruitzichten op wat ons op het gebied van klimaat te wachten kan staan. Bedreigingen van onze regio zijn de stijging van de zeespiegel en fluctuaties in de aanvoer van de Rijn. Naast periodes met droogte en hittegolven, gaan we vaker hevige neerslag zien. Een voorbode was de regen van half juli 2021 in Limburg. Wat doet dergelijke regen met Amsterdam en wat doet Amsterdam met die regen? Waarom is het belangrijk om water vast te houden en hoe wordt voorkomen dat het te snel in de boezem, de Amstel en de grachten stroomt? In de laatste jaren is daartoe veel werk verricht. In de Rivierenbuurt is een nieuw gemaal gebouwd aan de Kennedylaan. De architectuur van dit gemaal is ook de moeite waard.

De noodkering in de Nieuwe Vaart wordt gesloten als gemaal Zeeburg ingezet wordt om de boezem droog te houden. Door de kering te sluiten voert er minder water uit het IJ naar het gemaal en beperken we de instroom van brak water in het zoete IJ-meer (foto Waternet)

Alle woningen in Amsterdam zijn tegenwoordig aangesloten op de riolering. De zwemwaterkwaliteit in de grachten is sterk verbeterd. De ecologische waterkwaliteit, belangrijk thema voor de Europese Kaderrichtlijn Water, laat nog sterk te wensen over.
Wat staat er verder te gebeuren? Hoe kijken mensen daar vanuit de stad tegenaan? Vijf jaar geleden werd de Nieuwe Zeesluis in IJmuiden geopend. Wat zijn de gevolgen in het IJ?

Maarten Ouboter is systeemmanager Watersysteem bij Waternet en expert op het gebied van waterbeheer (kwantiteit en kwaliteit). Wilko Koning is programmamanager Leidingwerken bij Waternet. Hij is betrokken bij de drinkwatervoorziening en de riolering van Amsterdam.

Plaats/tijd: Zaterdag 4 november, Keizersgrachtkerk - Tuinzaal, Keizersgracht 566, 11.00 uur, inloop met koffie 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Amsterdam Cursus

De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad en de strijd voor het behoud daarvan. De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg. De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Dit jaar wordt naast de basiscursus ook een vervolgcursus gegeven.

Voor de komende cursussen, voor het cursusjaar 2023/24, is de inschrijving inmiddels geopend. [Meer lezen/opgeven]

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
[Meer lezen]

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Vriend maakt Vriend

Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid. Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]

Geef een cadeau- abonnement weg

Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]

Amsterdam-links

De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden. De lijst met links vindt u hier.
[Links]