Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 19 juni. Te gast is Frits Rouvoet van Bright Fame. Dit is een organisatie die vrouwen op de wallen bijstaat door hen te helpen met maatschappelijk werk, juridische dienstverlening, financiën, psychische hulp en het vinden van opleidingen en banen, heeft gemerkt dat de situatie voor de vrouwen de laatste jaren wordt bemoeilijkt door de grote toestroom van toeristen. Deze toestroom brengt niet alleen overlast met zich mee voor buurtbewoners, maar ook voor de vrouwen, die hun klanten zien verdwijnen en stress hebben vanwege de vele foto’s die er van hen worden gemaakt. Bright Fame is geen organisatie die actievoert om de 'redlight' te sluiten. Anderzijds is zij hier ook niet tegen, mits de vrouwen eerst geholpen worden om een andere bron van inkomsten te vinden. In het terugdringen van de overlast op en rondom de wallen hebben Bright Fame en de VVAB een gezamenlijk doel en daarover zou de organisatie graag met de ons van gedachten wisselen.
LET OP. De borrel vindt niet zoals gebruikelijk plaats in de Zuiderkerk maar in de Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Excursies en lezingen

Zaterdag 15 juni. Landschapsontwikkeling Nieuwe Meer / Amsterdamse Bos

Jeroen Saris (lid van de werkgroep Cultuur in het Groot Amsterdamse Bos en oud-wethouder van Amsterdam) geeft ons een kijkje achter de schermen van het plan voor de landschapsontwikkeling rond de Nieuwe Meer. In dit plan worden de noordoever van de Nieuwe Meer, het Amsterdamse Bos en het recreatiegebied Badhoevedorp - nu nog drie afzonderlijke gebieden - integraal omgevormd tot een samenhangend geheel waarin cultuur en natuur/landschap centraal staan.
Het recreatiegebied Badhoevedorp is ontstaan door inpoldering van de Haarlemmermeer. Het Amsterdamse Bos ontstond toen de stad ruimte wilde scheppen voor recreatie en er behoefte was aan een roeibaan bij de Olympische Spelen in 1928. 'Het Bosplan' was in de dertiger jaren een bekend werkverschaffingsproject. Bij de totstandkoming van het Amsterdamse bos heeft de bekende bioloog Jac. P. Thijsse een rol gespeeld. De noordoever van de Nieuwe Meer is het resultaat van diverse ingrepen. Door de aanleg van wegen en de woningbouw is het oude veenlandschap hier grotendeels verdwenen. De oevers zijn bepaald door de loop van een oud jaagpad, een zandafgraving voor de bouw van Nieuw West, een puin- en afvalstort en de reservering voor een ringweg die nooit is aangelegd.
Na afloop van de inleiding is er o.l.v. gidsen een wandeling rondom de Nieuwe Meer, met een vaartochtje over het meer en een bezoek aan een of meer kunstenaarsateliers in het complex 'Nieuw en Meer'.
Plaats/tijd: Zaterdag 15 juni, 11.00 uur in de Kantina, Oude Haagseweg 75, 1066 DC Amsterdam, te bereiken met buslijn 69 (richting Schiphol), uitstappen bij de halte Oude Haagseweg. Iemand van de excursiecommissie zal hier staan om de weg te wijzen. Inloop - bij voorkeur - om 10.30 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 25

Dinsdag 3 september. Samuel Pallache, koopman, kaper, en diplomaat tussen Marrakesh en Amsterdam

Samuel Pallache, de hoofdpersoon van de lezing van prof. dr. Gerard Wiegers (UvA, Geschiedenis) bracht in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zijn meest actieve jaren door, tijdens een gedenkwaardige periode in de ontstaansgeschiedenis van de Republiek. Geboren in Fez, reisden hij en zijn broer Joseph aan het begin van de zeventiende eeuw naar Spanje, om zich daarna in de Republiek te vestigen als agent van de Marokkaanse sultan. Samuel Pallache stierf in Voorburg in 1616, en werd begraven op Beth Haim, de begraafplaats van de Amsterdamse Portugese joden in Ouderkerk aan de Amstel. In Nederland is de herinnering aan Samuel Pallache al die eeuwen levend gebleven. Net als de hoofdpersoon zelf beweegt de lezing zich tussen verschillende talen, landen en culturen, maar de nadruk ligt op zijn activiteiten in Amsterdam, als lid van de gemeente Neve Shalom, koopman, agent van de sultan, kaper en hoofd van zijn familie.
Plaats/tijd: Dinsdag 3 september, 16.00 uur, Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69. Zaal geopend vanaf 15.30 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 34

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Daphne Bouman, Bert Hamming, Govert Janssen en Peter Poelstra (voorzitter).

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Amsterdam Cursus

Ook dit najaar gaat weer de populaire Amsterdam Cursus van Walther Schoonenberg van start. Er is dit jaar zowel een cursus algemene geschiedenis als architectuurgeschiedenis.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.