Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 18 april, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur. Bas Dekker en Willem Wessels van de Stichting IJbaan Amsterdam vertellen op deze borrel over hun plan een kabelbaan aan te leggen tussen de noord- en zuidzijde van het IJ. Zij vertellen waarom ze hiervoor zo enthousiast zijn en hoe ze dit idee voor een innovatief openbaar vervoermiddel verder hebben ontwikkeld.
De borrel vindt zoals gebruikelijk plaats in de Zuiderkerk.

Algemene ledenvergadering 2018

Vooraankondiging. Op vrijdag 25 mei om 16.00 uur vindt de algemene ledenvergadering (ALV) plaats. Reserveer deze datum nu reeds in uw agenda. Meer informatie volgt z.s.m.

Excursies en lezingen

Donderdag 10 mei. De strijd om de binnenstad in de 20ste eeuw

Niemand kan het zich haast nog voorstellen, maar halverwege de vorige eeuw wilde niemand meer wonen in de binnenstad. De binnenstad lag er erg slecht bij. Voor de gemeentelijke beleidsmakers was de binnenstad nog slechts geschikt als een internationaal zakencentrum met hoogbouw en veel verkeersruimte. Krotopruiming moest daarvoor het terrein vrijmaken. Pioniers als Geurt Brinkgreve zagen echter een heel andere toekomst voor de binnenstad weggelegd. De botsing tussen twee conflicterende toekomstbeelden leidde in de jaren zestig en zeventig tot een grote strijd in de Nieuwmarktbuurt en de Jordaan, die eindigde in een overwinning van de behoud- en herstelgedachte. In deze lezing vertelt Walther Schoonenberg het opmerkelijke maar weinig bekende verhaal van de spectaculaire herleving van de historische binnenstad van Amsterdam in de jaren 1950-1975, die ten grondslag ligt aan de huidige succes van de binnenstad. De lezing aan de hand van fraaie deels onbekende beelden vindt plaats op een toepasselijke locatie: het Huis de Pinto.
Datum/tijdstip: Donderdag 10 mei 2018, Huis de Pinto (Sint Antoniesbreestraat 69), inloop 19.30 uur, start lezing 20.00 uur.
Toegang voor VVAB-leden € 10, voor niet-leden € 15.

Deze lezing is gebaseerd op een artikel dat Walther Schoonenberg schreef voor het Maandblad Amstelodamum: 'Hoe de Nieuwmarktbuurt werd gered.' Maandblad Amstelodamum 100 (2013), nr. 1, p. 3-23.

Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 32
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Zondag 27 mei. Rondleiding Carré

Hoewel Carré in alles nog de sfeer van historie ademt, gaat achter de schermen een ultra modern theater schuil. Met een rondleiding door Carré kunt u proeven van het dynamische, dagelijkse leven in het nationale en internationale topentertainment.
Tijdens de rondleiding krijgt u een kijkje achter deuren die anders gesloten blijven.
Terwijl de gids van Carré u meeneemt door Nederlands beroemdste theater en u dwaalt langs het toneel, foyers en de kleedkamers, krijgt u commentaar en anekdotes over de architectuur, historie, voorstellingen en over wat zich in Carré de afgelopen 130 jaar heeft afgespeeld.
De rondleidingen houden niets voor u verborgen.
Datum/tijd: Zondag 27 mei 2018, inloop 10.30 uur, start rondleiding 11.00 uur.
Toegang voor VVAB-leden € 10, voor niet-leden € 15.

Maximaal aantal deelnemers: 60
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 46
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Yellie Alkema, Bert Hamming, Peter Poelstra (voorzitter) en Aart Janszen.
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 1309 2496 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Wilt u de excursiecommissie iets vragen? Gebruik dan a.u.b. ons contactformulier.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

Ook dit najaar gaat weer de veel besproken Amsterdam Cursus van Walther Schoonenberg van start. Er is een basiscursus en twee reeksen van verdiepingslessen.

De inschrijving is zojuist geopend.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.