Van Houtenpanden vogelvrij verklaard

De Rechtbank Amsterdam verklaarde op 27 november 2007 het beroep van onze vereniging tegen de verleende sloopvergunning voor het Van Houtenmonument Rozenstraat 72 ongegrond. Dat betekent dat het Van Houtenmonument gesloopt mag worden, mits de topgevel behouden blijft. Woningbouwvereniging Eigen Haard kan met deze uitspraak het Rijksmonument slopen. De rechterlijke uitspraak toont aan wat wij al vreesden: de Van Houtenmonumenten zijn vogelvrij. De Vereniging liet het hier echter niet bij zitten en tekende beroep aan bij de Raad van State.
Rozenstraat 72 (foto Van Houten, 1936)

De ‘Vanwege-bescherming’ betekent in de praktijk dus geen bescherming – dat is nu aangetoond door de rechterlijke uitspraak. De Vereniging staat echter op het standpunt dat de Van Houtenpanden als nieuwbouw uit de jaren dertig bescherming verdienen: ze vormen een belangrijk hoofdstuk in de hoofdstedelijke architectuurgeschiedenis. Ook voor de geschiedenis van de nationale monumentenzorg zijn ze van belang.
De commissie Bouwen en Wonen van de deelraad besloot op 6 maart 2007 dat de Van Houtenmonumenten beter beschermd moeten worden en dat het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) hierover advies wordt gevraagd. Om die reden is het Bureau momenteel bezig met een inventarisatie van alle nog bestaande Van Houtenpanden in de Amsterdamse binnenstad. Al eerder adviseerde het BMA de Van Houtenpanden gemeentelijk monument te maken om ze tegen sloop te beschermen.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 226, februari 2008)

[Meer lezen]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.