De oude Openbare Bibliotheek

De voormalige Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht, sinds kort een gemeentelijk monument.
De aanvraag voor het veranderen van de oude Openbare Bibliotheek aan Prinsengracht 547 in een hotel is ingetrokken. Onze vereniging vond dat een slecht plan en is dus blij met de intrekking. De bibliotheek is monument geworden en er is nu een nieuw plan ingediend voor de onderpui. Tegen deze nieuwe onderpui hebben wij bezwaren. Hij sluit niet aan bij de rest van de gevel en de ramen passen bovendien helemaal niet in een grachtengevel. Verder worden alle draaiende delen van de bestaande ramen vervangen door nieuwe, waarbij staal wordt vervangen door hout. We zijn bang dat daarmee de zeer slanke profielen aanzienlijk breder zullen worden en dat betekent ernstig kwaliteitsverlies.
Het nieuwe bouwplan met behoud van de voorgevel.

Wij hebben bovendien de vraag opgeworpen of het niet beter is de hellingbaan voor de gevel te laten vervallen. Dat betekent dat er binnen voorzieningen moeten worden getroffen om het hoogteverschil van 80 cm tussen de straat en de vloer van de beletage te overbruggen. Voor het overige lijkt deze keuze de Werkgroep Waakhond een goede. Nieuwbouw van hogere kwaliteit dan wat er nu staat valt niet te verwachten en echt historiserend bouwen kan niet op deze schaal. Bovendien menen wij dat het plaatsen van een reeks nieuwe geïndividualiseerde en historiserende gevels voor een gebouw dat slechts één grootschalige functie herbergt een niet aanvaardbare vorm van bedrog is.
Dit standpunt is ook overgebracht in de hoorzitting voor de tweede en derde wijziging van het bestemmingsplan Westelijke Grachtengordel. Die wijzigingen zijn nodig om hier een hotel te kunnen vestigen. Maar daarmee is de kous niet af. Omdat de helft van de bebouwing op de bestemming tuinen en erven ligt is ook nog een zogenaamde buitenplanse vrijstellingsprocedure nodig. Dat woord staat voor wat vroeger een artikel 19 WRO-procedure heette en tegenwoordig een artikel 3.23 WRO-procedure. Met die procedure wordt vooruitgelopen op een toekomstige herziening van een bestemmingsplan. De gemeente/het stadsdeel valt hier in zijn eigen zwaard. Had men maar niet halve gebouwen van vijf bouwlagen de bestemming tuinen en erven moeten geven om snel met het bestemmingsplan klaar te zijn.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 234, juni 2009)

Eerder artikel: Wat doen we met de voormalige Openbare bibliotheek? (Binnenstad 230).

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.