Unesco tegen sloop van monumenten Binnengasthuisterrein

Uit het tot nu toe geheim gehouden advies dat Reginia Durighello, directeur van ICOMOS, heeft uitgebracht over de aanwijzing van de Amsterdamse binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco blijkt dat de Unesco grote bezwaren heeft tegen de sloop van monumenten ten behoeve van een nieuwe universiteitsbibliotheek op het Binnengasthuisterrein.
De tot sloop veroordeelde voormalige Theaterschool
(foto Wim Ruigrok)

Het advies is uitgebracht op 18 december 2009 en is nu pas openbaar gemaakt omdat de gemeente eerst een antwoord op dit advies wilde formuleren. Ook dat is inmiddels vrijgegeven. In het Icomos-advies staat:
"The design of the Binnengasthuis library should not involve the demolition of the two existing national monuments, as this would permanently diminish the architectural authenticity of the area, located in the medieval core".

Het advies bevat meer kritische opmerkingen over de wijze waarop de gemeente en anderen met het beoogde werelderfgoed omgaan, maar de terechtwijzing over het Binnengasthuisterrein is de meest opmerkelijke. De beantwoording door het Rijk benadrukt dat het monumentenbehoud in dit geval minder zwaar woog dan het belang van de Universiteit van Amsterdam. Met andere woorden: de gemeente heroverweegt het besluit niet en loopt dus willens en wetens een risico dat de fel begeerde aanwijzing voor de Werelderfgoedlijst aan Amsterdam voorbij gaat. Alleen de rechtszaak die o.a. de VVAB heeft aangespannen, kan volgens het antwoord van het Rijk hierin nog verandering brengen.

(W.S., 12/4/2010)

[Het Icomos-advies]
[Beantwoording door het Rijk]

Meer lezen:
[Monumentenvergunning voor sloop Binnengasthuisterrein verleend]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.