Maatregelen tegen touringcars nodig

In Het Parool van 15 november lanceerde wethouder Wiebes het voorstel dat touringcars het hart van de binnenstad moeten mijden en alleen nog maar buiten de binnenstad op toeristen mogen wachten.

Een verstandig voorstel. De druk op de binnenstad wordt steeds groter. In 2010 kreeg de binnenstad meer dan 11 miljoen bezoekers te verwerken. En volgens het recent verschenen Trendrapport Binnenstad wordt dat de komende jaren alleen maar meer. De binnenstad is niet gebouwd voor touringcars. Monumentale bruggen en gebouwen worden fysiek bedreigd door zwaar verkeer zoals bussen. Steeds vaker zien we zelfs bussen die proberen om op grachtenkades te rijden en zichzelf klemrijden. Hoog tijd om nu maatregelen te nemen.

Anders dan de toeristenbranche wil doen geloven zijn al veel binnensteden in het buitenland autovrij gemaakt waar bussen dus ook niet in kunnen of mogen. Bijvoorbeeld in Belgiƫ en Italiƫ. Dat blijkt de toeristen niet te weerhouden naar die steden te komen.

Maar er is meer. Nog maar weinigen weten dat in 1992 in Amsterdam een referendum is gehouden waar een meerderheid van de stemmers zich uitsprak voor een autoluwe binnenstad. Sindsdien is er weinig gebeurd.
Het weren van touringcars is een eerste en belangrijke stap naar een autoluwe binnenstad. Bovendien zijn er alternatieven. Niet alleen met het openbaar vervoer - de Noord Zuidlijn rijdt over een paar jaar - maar ook over het water kunnen toeristen naar bestemmingen worden vervoerd. Zo liggen bijna alle belangrijke hotels in de binnenstad aan de gracht en hebben de meeste daarvan al een aanlegsteiger. Het vervoer van gasten van en naar hotels zou dus heel goed over het water kunnen. Alle reden dus om zo snel mogelijk met het plan Wiebes te beginnen.

(Bovenstaande tekst is als ingezonden brief aan Het Parool gestuurd.)

(DC, 17/11/2011)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.