Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats. Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd. U hoeft zich niet voor deelname aan te melden.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 18 februari, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur. Meer informatie volgt.

Excursies en lezingen

Zaterdag 14 februari. Een korte geschiedenis van de Armeense kerk

De Armeense Kerk aan de Krom Boomssloot op een oude afbeelding.

Het onlangs gerestaureerde godshuis aan de Krom Boomssloot is de aanleiding van deze lezing van VVAB-lid René Bekius, met als centrale punt de geschiedenis van de Armeense kolonie in Amsterdam in de 17de en 18de eeuw.
In deel één wordt ingegaan op Armeniërs in de stadsbeeld van Amsterdam, afgebeeld op gravures, etsen en schilderijen van de Dam en de Beurs. Deel twee behandelt de locaties van de Armeense kerk in Amsterdam tussen 1665 tot 1713. In die periode gaat het om de formele toestemming van de Burgemeesters van Amsterdam om een officiële Armeense publieke kerk op te richten aan de Krom Boomsloot in 1714. Verder wordt ingegaan op de levens van twee personen die verantwoordelijk waren voor de verbouwing en verfraaiing van de kerk in 1749. In het derde deel worden de Armeense priesters uitgelicht als dienaren in Amsterdam maar ook de taken van deze Armeense opper- en onderkerkmeesters. Tot slot een schets van de oorzaken van de neergang van de Armeense gemeenschap, het opheffen van de Armeense kerk begin 19de eeuw en de huidige situatie.
René Bekius studeerde aan de Universiteit van Leiden Expansie geschiedenis met het Midden-Oosten als specialisatie en volgde als bijvakken: Perzisch, Turks en Armeens. Op zijn naam staan verschillende publicaties in binnen- en buitenlandse tijdschriften en boeken.
Deze lezing vindt plaats op zaterdag 14 februari om 11.00 uur in de Armeens Apostolische Kerk, Krom Boomssloot 22 (inloop vanaf 10.30 uur).
Prijs: € 10,- voor leden en € 15,- voor niet leden.

Maximaal aantal deelnemers: 35
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 2
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Mieke Beumer, Elisabeth Bracht, Marion Hilhorst, Henk Ras en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 15147295 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam Cursus

De Amsterdam Cursus die door Walther Schoonenberg wordt gegeven, is momenteel gaande. In het voorjaar 2015 wordt de inschrijving geopend voor het volgende cursusjaar, 2015/2016. [Amsterdam Cursus]