Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd. De volgende borrel vindt plaats op woensdag 17 februari, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur.
Op deze borrel vertelt Marianne Loof, voorzitter van de Commissie voor Welstand en Monumenten, over de visie, het werk en de manier van werken van de welstandscommissie. De borrel vindt plaats in de Zuiderkerk.

Excursies en lezingen

Vrijdag 4 maart. Verloskunde in Amsterdam rond 1700 - Willemtje Cloppenburg en Frederik Ruysch

Op vrijdag 4 maart geeft dr. Otto Bleker, emeritus-hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de UvA, een lezing in een bijzondere locatie: het Theatrum Anatomicum in de Waag, de voormalige "snijzaal" van het Amsterdamse gilde der chirurgijns.
In de voordracht wordt aandacht gegeven aan de stand van zaken van de verloskunde in Amsterdam rond 1700, het onderwijs in de verloskunde, de examinering van vroedvrouwen en vroedmeesters en andere regelgeving, maar ook de topografie van de binnenstad, in het bijzonder het Pieters gasthuis, de kleine vleeshal aan de Nes en de Waag op de Nieuwmarkt. Frederik Ruysch was wereldberoemd vanwege zijn anatomische kabinetten; ook die komen aan de orde. Hij werd in 1667 benoemd tot prelector anatomie en chirurgie bij het chirurgijnsgilde in Amsterdam. Hij regelt in korte tijd dat niet alleen de leerling-vroedvrouwen maar ook de al gevestigde vroedvrouwen een examen moeten afleggen. Bovendien worden de vroedvrouwen en hun leerlingen verplicht geregeld de lessen van Ruysch bij te wonen.
De vroedvrouw Willemtje Cloppenburg heeft haar hele carrière met Ruysch van doen gehad. Ook over haar gaat de voordracht.
Het Theatrum Anatomicum bevindt zich in de in 1690-91 gebouwde koepelvormige bovenverdieping van de Waag. Het was de plaats waar het gilde van de chirurgijnen de anatomie bestudeerde met behulp van de stoffelijke overschotten van criminelen. [Meer lezen]
Locatie: het Theatrum Anatomicum in de Waag, Nieuwmarkt 4. Verzamelpunt: ingang aan de zijkant van het gebouw, rechts van het terras aan de Nieuwmarkt. Let op: er is geen lift naar zaal op de bovenverdieping, er zijn alleen trappen. 
Aanvangstijd: 11.00 uur. De lezing duurt met korte pauze ca. anderhalf uur. Inloop vanaf 10:30 uur. Prijs: € 10,- voor leden en € 15,- voor niet-leden.

Maximaal aantal deelnemers: 60
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 42
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Woensdag 25 mei. De Nieuwe Ooster. Excursie naar de Oosterbegraafplaats.

Tuinarchitect Springer ontwierp de begraafplaats in 1894 als landschappelijk wandelpark. Een uitgebreide verzameling oude, monumentale bomen en een gevarieerde vogelpopulatie maken van het park een belangrijk natuurgebied in de stedelijke omgeving. Bijzondere gedenkstenen herinneren aan de maatschappelijke, politieke en culturele geschiedenis van Amsterdam. De rondleiding voert langs strijders en dichters, via beuken en esdoorns, naar prachtige bijna vergeten gedenktekens. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen.
Het verzamelpunt is Café Roosenburgh waar u koffie of thee krijgt aangeboden in de Tuinzaal.
Verzameltijd is 10.30 uur. De excursie begint om 11.00 uur. Na de excursie kunt u op eigen gelegenheid het museum Tot Zoover bezoeken. U kunt de auto betaald parkeren op Rozenburglaan 5. Leden betalen €10,- en niet leden €15,-.
Indien voldoende belangstelling volgt een 2de excursie om 13.00 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 20
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 9
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Mieke Beumer, Elisabeth Bracht, Marion Hilhorst, Aart Janszen en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 3042 1465 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

Ook dit jaar, tussen november 2016 en februari 2017, geeft Walther Schoonenberg een basis- en vervolgcursus Amsterdam. De inschrijving van deze cursussen start in mei a.s.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.