Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 19 september. Op deze borrel vertellen Erwin Meijers en Walther Schoonenberg over het Grachtenboek van Caspar Philips dat dit jaar 250 jaar bestaat. Wat is de bijzondere betekenis van deze publicatie? En was Caspar Philips wel de maker van dit belangrijke tijdsbeeld?
De borrel vindt, zoals gebruikelijk, plaats in de Zuiderkerk.

Excursies en lezingen

Zaterdag 29 september. Lezing Van Heutsz als Amsterdammer, militair en zakenman en zijn staatsbegrafenis

Weinigen weten dat Van Heutsz na zijn Indische tijd als gouverneur-generaal bewust in Amsterdam ging wonen, waar hij zich ontpopte als verenigingsman en - met wisselend succes - als zakenman. Deze Amsterdamse periode duurde een kleine tien jaar. Na zijn dood in 1924 ontwaakt er in Amsterdam een comite ter nagedachtenis van de omstreden generaal. Als Van Heutsz in 1927 met een staatsbegrafenis herbegraven wordt staat alles en iedereen in Amsterdam stil. Het comite werkt door en uiteindelijk leidt dit tot het dan grootste monument van Nederland aan het Olympiaplein, dat wordt onthuld door koningin Wilhelmina in 1935. Na zijn dood groeide de man, door een zorgvuldig geregisseerde Van Heutsz-hysterie, uit tot een koloniale held.
In haar lezing vertelt Vilan van de Loo over de Amsterdamse tijd van deze merkwaardige man, wiens naam tot op de dag van vandaag emotie verwekt.
dr Vilan van de Loo is schrijfster en gepromoveerd onderzoekster. Ze publiceert vooral over Nederlands-Indie en werkt momenteel aan een biografie over J.B. van Heutsz. Zie: www.vanheutsz.nl en www.kolonialezaken.nl.
Toegang voor VVAB-leden € 10, voor niet-leden € 15. Start lezing om 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Verzamelen in de hal van het Pintohuis, Jodenbreestraat.

Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 28
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Zaterdag 27 oktober. Rondleiding Stadsschouwburg

De eerste Stadsschouwburg uit de 17de eeuw stond aan de Keizersgracht bij de Runstraat. Na een brand in 1772 bouwde men een houten schouwburg bij de Leidsepoort. Deze brandde in 1890 af. De huidige Stadsschouwburg werd geopend in 1894.
In de gangen en foyers van de Stadsschouwburg hangen de portretten van alle grote Nederlandse acteurs en actrices die hier in de loop van eeuwen op de planken hebben gestaan. Vaste bespelers waren De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en de voorloper van Toneelgroep Amsterdam. Na de opening van Het Muziektheater (de Stopera) bleef Toneelgroep Amsterdam over als enige vaste bespeler van de Stadsschouwburg. Eind jaren '80 leek de Stadsschouwburg een beetje 'ingedommeld'. Er waren weinig spraakmakende voorstellingen en voor en na de voorstelling was het gebouw gesloten. Toneelgroep Amsterdam had echter behoefte aan een moderne theaterzaal voor technologisch vooruitstrevende voorstellingen. In 2009 werd aan deze behoefte voldaan met de opening van de nieuwe RABO-zaal van de Stadsschouwburg. Deze zaal heeft een capaciteit van 500 stoelen. De naastgelegen foyer zweeft boven de Lijnbaansgracht wat zorgt voor een spectaculair uitzicht. De volkskrant berichtte in 2009: 'Amsterdam is weer een beetje grootsteeds geworden'.
De rondleiding voert u voor en achter de schermen door het oude en het nieuwe gedeelte van de Stadsschouwburg.
Toegang voor VVAB-leden €10, voor niet-leden € 15.
Start rondleiding om 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Verzamelen in de hal van de Stadsschouwburg op het Leidseplein.

Deze excursie was eerder ingeplanned voor 21 juli, maar is vanwege groot onderhoud aan het gebouw verplaatst naar 27 oktober.

Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 15
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Yellie Alkema, Bert Hamming en Peter Poelstra (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 1309 2496 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Wilt u de excursiecommissie iets vragen? Gebruik dan a.u.b. ons contactformulier.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

Ook dit najaar gaat weer de veel besproken Amsterdam Cursus van Walther Schoonenberg van start. Er is een basiscursus en twee reeksen van verdiepingslessen.

De inschrijving is geopend. Geef u snel op voordat de cursus is volgeboekt.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.