VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats. Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel, de eerste na de zomerperiode, vindt plaats op woensdag 17 september, om 17.30 uur. LET OP: LOCATIE GEWIJZIGD. De borrel vindt plaats in het Claverhuis, Elandsgracht 70. Op deze borrel zal Marius Smit vertellen over het project 'Plastic Whale' . Samen met andere Amsterdammers zet deze organisatie zich in om de Amsterdamse grachten vuil en plastic vrij te maken.

Agenda

Zaterdag 4 oktober. Nieuwe tegels naar een oud tableau

Francine Stoffels geeft een lezing over en excursie naar het nieuwe tegeltableau in de fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor van het Centraal Station.
In verband met de aanleg van de Noord-Zuidlijn wordt de gehele omgeving van het Centraal Station verbouwd. Nieuw is de tunnel voor fietsers en voetgangers aan de westzijde van het hoofdgebouw die van de pont naar Noord rechtstreeks naar het Centrum voert. Het bijzondere van deze doorgang is dat de wand en het plafond langs het voetpad geheel betegeld zijn. 100 bij 7 meter. De noordelijke helft van deze betegeling bevat geometrische patronen, op de zuidelijke helft is een maritieme voorstelling te zien, ontworpen door de Nederlandse grafisch ontwerpster Irma Boom, wier werk internationale bekendheid heeft. Zij is voor deze opdracht uitgegaan van een gesigneerd tableau uit ongeveer 1700 van de Rotterdamse tegelschilder Cornelis Boumeester. Koninklijke Tichelaar in Makkum heeft hiermee het grootste in Nederland aanwezige handgeschilderde tegeltableau gerealiseerd. In deze presentatie wordt het ontstaan en het resultaat van deze betegeling getoond, met uitleg over de traditionele vervaardiging van tegels en een vergelijking met het oorspronkelijke tableau, dat zich in het depot van het Rijksmuseum bevindt, alsmede andere tegels en tableaus van Boumeester. Zie ook hier.
VVAB-lid Francine Stoffels houdt zich al twintig jaar bezig met tegels. Ze heeft gepubliceerd over Portugese tegels en tegelreizen georganiseerd voor de Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum (Otterlo). Voor dit enige Nederlandse museum gewijd aan tegels is ze al jaren actief.
Locatie: Eetzaal van Restaurant 1e Klas. Perron 2 van station Amsterdam CS. Inloop 10.00 uur. Aanvang 10.30 uur. Aansluitend bezoek aan de fietstunnel.
Prijs: € 10,- voor leden en € 15,- voor niet leden.

Maximaal aantal deelnemers: 35
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 9
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Maandag 27 oktober. Amsterdam Verjaardag

Op 27 oktober 1275 verschijnt de naam Amsterdam voor het eerst in een document. Sinds enkele jaren vieren we weer elk jaar op 27 oktober de verjaardag van Amsterdam. Reserveer nu in uw agenda: het door onze vereniging georganiseerde verjaardagsfeest vindt plaats op maandagavond 27 oktober. Op deze bijeenkomst vindt voor het eerst de Geurt Brinkgreve Lezing plaats. Op deze lezing worden nieuwe inzichten in onze geschiedenis en monumenten gedeeld met een geïnteresseerd Amsterdams publiek. Norbert Middelkoop vertelt over de schuttersstukken en de gebouwen waarin deze hingen.

Meer informatie volgt.

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen (zie beneden) is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Mieke Beumer, Elisabeth Bracht, Kees Heutenik, Marion Hilhorst en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 15147295 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Cursus Amsterdam

In november gaat opnieuw zowel de basis- als de vervolgcursus Amsterdam van start. Deze cursussen worden gegeven door Walther Schoonenberg.

INSCHRIJVING GEOPEND

[Cursus 2014/2015]

Geef een cadeau- abonnement weg

Als u een kennis een cadeauabonnement geeft, ontvangt u een boekje van Geert Mak! [Cadeauabonnement]

Dialezing

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad. Indien u minimaal vijf leden voor de vereniging werft, wordt de lezing bij u thuis gehouden!