Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats. Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd. U hoeft zich niet voor deelname aan te melden.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 20 mei, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur. Op deze borrel spreken we over de problematiek op het water. Als gast zal iemand aanwezig zijn van Waternet.
Let op: De borrel vindt plaats in het Claverhuis, Elandgracht 70.

Excursies en lezingen

Vrijdag 19 juni. Excursie naar Nieuwendam, dijkdorp en tuindorp

Nieuwendam is een dijkdorp aan de Waterlandse Zeedijk, waarvan een doorbraak op last van Karel V begin 16e eeuw werd gedicht. Het dorp bij deze nieuwe dam vormde een uitvalsbasis voor de Geuzen die Amsterdam voor de Alteratie (1578) bestookten. De haven was eeuwenlang een bekende plek voor overwintering en reparatie voor schepen. In de 19de/begin 20ste eeuw was er sprake van grote bloei door scheepsbouw en graanhandel. De Eerste Wereldoorlog en de dijkdoorbraak van 1916 maakten hieraan een abrupt einde. Het dorp bleef een zelfstandige gemeente tot 1921, toen het na de desastreuze gevolgen van de Watersnood 1916 door Amsterdam werd geannexeerd. Aan de dijk zijn vele huizen met houten pronkgevels gebouwd, waarvan de kapiteinshemel aan de haven het fraaie hoogtepunt vormt.
De Gemeentelijke Woningdienst bouwde in de jaren twintig met architecten van de inmiddels zo genoemde Amsterdamse School het Tuindorp Nieuwendam. Kastelen voor arbeiders en een school waarbij stadsbeeldhouwer Hildo Krop zelfs twee beeldjes leverde.
We wandelen vanaf Vogeldorp door het Vliegenbos naar de Nieuwendammerdijk, waar een aantal bijzondere plekken de aandacht vraagt. Via centraal in het Tuindorp liggende Purmerweg en Purmerplein naar de voormalige Purmerschool en dan naar de bushalte van lijn 32, vanwaar u terug kunt gaan naar naar het Museum (voor fietsers) of het Centraal Station.
Starttijd van de excursie: 13.30 uur, verzameltijd 13.15 uur. Duur ongeveer 2 uur. Startpunt van de excursie: Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28A. Het museum is bereikbaar met bus 32 of 33 vanaf achterzijde Centraal Station. Halte Merelstraat, 100 meter teruglopen en dan naar links. Men kan ook met de fiets de pont vanaf CS nemen naar het IJ-plein. Dan alsmaar rechtdoor de Meeuwenlaan afrijden en 100 meter na de rotonde naar rechts. Vanuit Oost: Oostveer vanaf Azartplein naar halte Zamenhofstraat en die tot het begin aflopen of -fietsen naar het museum.
Aan het eind van de excursie kan men terug wandelen naar het museum (20 minuten) om de fiets op te halen of met bus 32 terug naar het C.S.
Wie ruim een half uur voor vertrek van de excursie aanwezig is, wordt verwelkomd met een kopje koffie/thee en een plak Duivekater, de originele culinaire attractie van Nieuwendam. Men kan dan ook gratis de tentoonstelling in het museum bezoeken. [www.museumamsterdamnoord.nl]
Bij voldoende belangstelling wordt een 2de excursie georganiseerd om 14.30 uur.
Prijs: € 10,- voor leden en € 15,- voor niet leden.

Maximaal aantal deelnemers: 15
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 12
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Mieke Beumer, Elisabeth Bracht, Marion Hilhorst, Henk Ras en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 39361180 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

De inschrijving voor de Amsterdam Cursus, die ook dit jaar weer door Walther Schoonenberg wordt gegeven, is inmiddels geopend! Geef u dus snel op!

[Meer info / opgeven]

INSCHRIJVING GEOPEND

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.