Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.
De volgende borrel vindt plaats op woensdag 16 november, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur. Op deze borrel zal Theo Rouwhorst, oud-medewerker van Bureau Monumentenzorg, vertellen over zijn boek Bewaard voor Amsterdam en zijn streven oude geveltoppen, bewaard door de gemeente Amsterdam, in de stad terug te plaatsen.
De borrel vindt zoals gebruikelijk plaats in de Zuiderkerk.

Excursies en lezingen

Vrijdag 28 oktober. Presentatie van de restauratie van de schilderijen ‘De Oertijd van Zuid’ in het Joke Smit College

Het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes aan de Reijnier Vinkeleskade opende 1926 haar deuren. Het is een van de mooist bewaarde schoolgebouwen in Amsterdamse School stijl, waarschijnlijk ontworpen door Hoofdarchitect van Publieke Werken Nicolaas Lansdorp. De kunstenaar Hildo Krop was verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk.
Kunstenares Maria Hubrecht bood aan om een kunstwerk te maken voor de wandvlakken in de entreehal. Zij maakte hiervoor een reeks zeer grote schilderijen die doen denken aan gobelins. Op deze unieke schilderijen zijn dieren en planten uit de geologische tijdperken afgebeeld. Om alles correct te kunnen schilderen liet Hubrecht zich voorlichten door wetenschappers uit heel Europa en bestudeerde zij op haar reizen skeletten en fossielen in musea en instituten.
Tijdens de renovatie van het schoolgebouw werd duidelijk dat de schilderingen in uiterst slechte staat waren en dringend gerestaureerd moesten worden. Dankzij ‘crowdfunding’ kon met de restauratie worden begonnen. Door het grote formaat was het noodzakelijk de schilderijen ter plaatse te behandelen en werd hiervoor in de school een tijdelijk restauratieatelier ingericht.
Schilderijenrestaurator Astrid van den Berg, met haar team verantwoordelijk voor de uitgebreide restauratie, leidt ons rond langs de schilderijen en in het restauratieatelier.
Datum presentatie: vrijdag 28 oktober. Tijd: 11.00 uur, verzamelen 10.45 uur. Plaats: Reijnier Vinkeleskade 62 (Ingang Joke Smit College). Duur rondleiding: max. 1,5 uur.
Bij voldoende belangstelling wordt om 13.00 uur een tweede rondleiding gegeven.

Maximaal aantal deelnemers: 15
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 4
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Zaterdag 19 november. Excursie naar veilinghuis de Eland

Op zaterdag 19 november organiseren Amsterdams Venduhuis De Eland en De Zon een speciale veiling met als thema Amsterdam. Hieronder zullen stadsgezichten, variërend van de Montelbaanstoren, Luthersekerk tot aan schaatsende figuren op de Brouwersgracht en gezicht op café Het Paardje op het Gerard Douplein worden geveild. Naast de collectie stadsgezichten worden ook aan Amsterdam gerelateerde objecten aangeboden zoals Amsterdamse School meubelen, roosdiamanten etc. Tijdens de taxatiedag is al een heel bijzonder 17de-eeuws schilderij met Maria de Medici ingebracht!
Wij worden ontvangen met een kopje koffie in het veilinghuis in Diemen. Taxateur Nick Landwaard zal ons eerst iets vertellen over het veilinghuis en hoe het veilen in zijn werk gaat. Daarna leidt Nick ons rond over de veiling. Het veilinghuis is ook open voor ander publiek dus het kan druk zijn. Kortom een unieke gelegenheid deze stadsgezichten te bekijken die na de veiling weer in privébezit zullen zijn. En wie weet ziet u ook nog een mooi schilderij voor op de muur thuis!
Let op: Het veilinghuis ligt in Diemen, Weesperstraat 110 (vaak beter bekend als de Weespertrekvaart). Het is bereikbaar per auto (er zijn een aantal parkeerplaatsen achter het veilinghuis) maar ook vanaf het Centraal Station met de metro 53 richting Gaasperplas, halte Verrijn Stuart en dan ruim 5 minuten lopen naar de Eland door het industrieterrein. Inloop 11.00 uur met koffie. Start van het programma is om 11.30 uur en duurt ongeveer 1 uur. Daarna kunt u vrij over de veiling lopen.

Maximaal aantal deelnemers: 25
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 25
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Elisabeth Bracht, Marion Hilhorst, Aart Janszen, Dorette Schilte-Ouwehand en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 3042 1465 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

INSCHRIJVING GEOPEND

Ook dit jaar, van november 2016 tot/met februari 2017 (met een onderbreking in december), geeft Walther Schoonenberg een basis- en vervolgcursus Amsterdam.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.