Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 20 november in de Zuiderkerk.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Excursies en lezingen

Zaterdag 23 november. Dialecten in 19de-eeuws Amsterdam

19 dialecten in 19de-eeuws Amsterdam

In 1874 onderscheidde de taalkundige Johan Winkler maar liefst 19 verschillende Amsterdamse 'tongvallen', telkens gesproken in een bepaalde buurt: van het Kalverstraats, volgens Ter Gouw 'het beste en welluidendste amsterdamsch', dat 'zeer fatsoendelijk gesproken wordt en vermengd is met de fraaie expressies die de elegante wereld er op na houdt', tot het Duvelshoeks, dat 'in zijn platste platheid, doormengd [was] met tal van woorden uit de dieve- en bedelaarstaal'. Winkler had zijn informatie gekregen van de bekende historicus Jan ter Gouw. In het project Amsterdam Time Machine werden uit zoveel mogelijk Amsterdamse bronnen bekeken of het mogelijk is voor die periode daadwerkelijk 19 verschillende dialecten te onderscheiden. De uitkomsten van die inventarisatie zullen tijdens de lezing aan bod komen.
Nicoline van der Sijs is als senior-onderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut en hoogleraar historische taalkunde van het Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij publiceerde diverse boeken over de herkomst van woorden en de geschiedenis van de Nederlandse taal, waaronder het Van Dale Groot Leenwoordenboek, Taal als mensenwerk en Nederlandse woorden wereldwijd. Ze is oprichter van de etymologiebank.nl en en vaste medewerker van Onze Taal.
Plaats/tijd: Zaterdag 23 november, Salon de IJzerstaven, Bickersgracht 10, inloop 10.30 uur, lezing 11.00-12.00 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 50
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 25

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Daphne Bouman, Bert Hamming, Govert Janssen en Peter Poelstra (voorzitter).

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Amsterdam Cursus

De Amsterdam Cursus van Walther Schoonenberg is inmiddels van start gegaan. Er is alleen nog plaats op de cursus algemene geschiedenis.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.