Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.
De volgende borrel vindt plaats op woensdag 19 oktober, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur.

De borrel vindt zoals gebruikelijk plaats in de Zuiderkerk.

Donderdag 27 oktober, Amsterdam Verjaardag 1275-2016

Geurt Brinkgreve-lezing door Floor Milikowski

Donderdag 27 oktober bestaat Amsterdam 741 jaar. Op initiatief van de VVAB wordt de verjaardag van Amsterdam sinds enkele jaren weer gevierd. Het door de VVAB georganiseerde feest vindt plaats vanaf 20.00 uur in de Zuiderkerk – de zaal is open vanaf 19.30 uur.
De Geurt Brinkgreve-lezing zal dit jaar worden gehouden door onderzoeksjournalist Floor Milikowski. Zij is gespecialiseerd in stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling en stedelijke cultuur, en schrijft voor De Groene Amsterdammer een interessante artikelenreeks onder de titel Van wie is de stad?. Hierin gaat zij op zoek naar het ware verhaal achter de toenemende druk op het stadscentrum. Wie heeft de macht en wie verdient het geld in het succesvolle Amsterdam van de 21ste eeuw? En minstens zo belangrijk: wie zijn de verliezers in het keiharde  spel om geld, grond en stenen.
Na de lezing volgt een feestelijk samenzijn waarin koffie en thee wordt geschonken met verjaardagstaart, aangeboden door banketbakkerij Holtkamp. Cees Holtkamp zal zelf de taart aansnijden.

Donderdag 27 oktober, 20.00 uur, Zuiderkerk

De Amsterdam-verjaardag is een openbare bijeenkomst. Introducés zijn welkom. Het is niet nodig u voor de bijeenkomst op te geven. De toegang is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie en thee en de zaalhuur. De consumpties bij de borrel na afloop zijn voor eigen kosten. U bent van harte welkom!

Tolprivilege 1275

Programma Verjaardag van Amsterdam, 27 t/m 30 oktober, Stadsarchief (Vijzelstraat)

De naam van onze stad verscheen voor het eerst in een document dat gedateerd is op 27 oktober 1275: het Tolprivilege van graaf Floris V. Deze graaf van Holland verleende een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht om in Holland handel te drijven, zonder tol te betalen. Het Tolprivilige werd vroeger in de IJzeren kapel van de Oude Kerk bewaard maar bevindt zich tegenwoordig in het Stadsarchief. Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dit betekent dat de (geschreven) geschiedenis van Amsterdam in 1275 begint.
Ook dit jaar wordt dit document weer geëxposeerd in het Stadsarchief. Op 27 oktober om 17.30 uur onthult NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch het Tolprivilige in de Schatkamer van het Stadsarchief. Op 28, 29 en 30 oktober is het document te bezichtingen. Zaterdag 29 en zondag 30 oktober om 15.00 uur geeft Erik Schmitz een lezing over het Tolprivilige en middeleeuwse stadszegels. Van 27 oktober tot 11 december wordt in het Stadsarchief tevens een tentoonstelling over middeleeuwse oorkonden en stadszegels gehouden. De leden van de VVAB zijn van harte welkom.

Excursies en lezingen

Vrijdag 28 oktober. Presentatie van de restauratie van de schilderijen ‘De Oertijd van Zuid’ in het Joke Smit College

Het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes aan de Reijnier Vinkeleskade opende 1926 haar deuren. Het is een van de mooist bewaarde schoolgebouwen in Amsterdamse School stijl, waarschijnlijk ontworpen door Hoofdarchitect van Publieke Werken Nicolaas Lansdorp. De kunstenaar Hildo Krop was verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk.
Kunstenares Maria Hubrecht bood aan om een kunstwerk te maken voor de wandvlakken in de entreehal. Zij maakte hiervoor een reeks zeer grote schilderijen die doen denken aan gobelins. Op deze unieke schilderijen zijn dieren en planten uit de geologische tijdperken afgebeeld. Om alles correct te kunnen schilderen liet Hubrecht zich voorlichten door wetenschappers uit heel Europa en bestudeerde zij op haar reizen skeletten en fossielen in musea en instituten.
Tijdens de renovatie van het schoolgebouw werd duidelijk dat de schilderingen in uiterst slechte staat waren en dringend gerestaureerd moesten worden. Dankzij ‘crowdfunding’ kon met de restauratie worden begonnen. Door het grote formaat was het noodzakelijk de schilderijen ter plaatse te behandelen en werd hiervoor in de school een tijdelijk restauratieatelier ingericht.
Schilderijenrestaurator Astrid van den Berg, met haar team verantwoordelijk voor de uitgebreide restauratie, leidt ons rond langs de schilderijen en in het restauratieatelier.
Datum presentatie: vrijdag 28 oktober. Tijd: 11.00 uur, verzamelen 10.45 uur. Plaats: Reijnier Vinkeleskade 62 (Ingang Joke Smit College). Duur rondleiding: max. 1,5 uur. Kosten: leden € 10, niet-leden € 15.
Bij voldoende belangstelling wordt om 13.00 uur een tweede rondleiding gegeven.

Maximaal aantal deelnemers: 15
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 6
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Mieke Beumer, Elisabeth Bracht, Marion Hilhorst, Aart Janszen en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 3042 1465 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

INSCHRIJVING GEOPEND

Ook dit jaar, van november 2016 tot/met februari 2017 (met een onderbreking in december), geeft Walther Schoonenberg een basis- en vervolgcursus Amsterdam.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.