Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 16 januari. Dit is onze nieuwjaarsborrel. U bent van harte welkom.

Ditmaal zal Jaap Evert Abrahamse iets vertellen over de Stadsuitleg van Amsterdam in de zeventiende eeuw. Abrahamse promoveerde in 2010 op het proefschrift De grote uitleg van Amsterdam. Stadsontwikkeling in de zeventiende eeuw. In 2019 zal een herziene en geactualiseerde Engelse editie van dat boek verschijnen onder de titel Metropolis in the Making. A Planning History of Amsterdam in the Dutch Golden Age. Het boek ging over de stadsuitbreidingen van de Gouden Eeuw. In de tussentijd heeft hij ook nog ander onderzoek gedaan naar de stadsontwikkeling van Amsterdam, onder meer naar de verkoop van de grond in de stadsuitleg. In de 17de eeuw zag het stadsbestuur van Amsterdam zich geconfronteerd met een ongekende bevolkingsexplosie. Uiteindelijk leidde die tot onder meer de bouw van beroemde grachtengordel, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Jaap Evert Abrahamse zal in zijn lezing vertellen hoe het bestuur omging met stedenbouwkundige vraagstukken en welke actoren een rol speelden bij de planning van Amsterdam.

De borrel vindt zoals gewoonlijk plaats in de Zuiderkerk.

Excursies en lezingen

Zaterdag 16 februari. De lutheranen in Amsterdam: een zichtbare minderheid

Petrus Schenk, Oude Lutherse Kerk, uit: Vetus templum Lutheranorum, circa 1700

Wie wandelt langs het Singel, van Koningsplein tot IJ komt langs twee lutherse kerken: de Oude Lutherse Kerk op de hoek van het Spui en de Ronde Lutherse Kerk tussen de huidige Ossenspooksteeg en de Jeroenensteeg. Beide kerken zijn iconische gebouwen in het stadsgezicht van de Amsterdamse binnenstad. Zij doen niet vermoeden dat de Nederlandse lutheranen altijd een religieuze minderheid waren: slechts gedoogd en niet met dezelfde rechten als de geprivilegieerde gereformeerde kerk. Deze lezing zal laten zien hoe het lutheranisme in Nederland kwam en hoe de lutheranen in Amsterdam de rijkste en machtigste lutherse gemeente in de Republiek konden worden: een duidelijk zichtbare minderheid in het religieuze en culture stadslandschap.
Prof. dr. Sabine Hiebsch is bijzonder hoogleraar op de Kooiman-Boendermaker Leerstoel voor Luther en de geschiedenis van het (Nederlandse) lutheranisme aan de Theologische Universiteit Kampen. Zij studeerde katholieke en protestantse theologie in Parijs, Tubingen, Amsterdam en Bonn. Prof. Hiebsch was voorheen werkzaam als onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht (vanwege het Evangelisch-Luthers Seminarium), de Protestantse Theologische Universiteit, locatie Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is een veel gevraagd spreekster over Luther en het Nederlandse lutheranisme in binnen- en buitenland. In juni 2018 verscheen haar nieuwste boek Luther voor Leken (Uitgeverij Vuurbaak).
Plaats/tijd: Zaterdag 16 februari 2019, Kerkzaal van de Wittenberg, Nieuwe Keizersgracht 570. Lezing om 11.00 uur, inloop 10.30 uur.
Toegang voor VVAB-leden €10, voor niet-leden € 15.

Maximaal aantal deelnemers: 60
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 33
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Oproep Excursiecommissie

De excursiecommissie heeft behoefte aan een of twee nieuwe leden. Als u het leuk vindt om excursies en lezingen te organiseren, meldt u dan aan bij de excursiecommissie. Het werk van de commissie bestaat uit maandelijks een uur bijeenkomen (meestal een uur voor de maandelijkse VVAB-borrel) en uit het organiseren van excursies en lezingen. Meestal gebeurt dit in koppels van commissieleden. Ook dient men de ontvangst en begeleiding bij lezingen en excursies te verzorgen. Commissieleden geven niet zelf lezingen of rondleidingen, daar nodigen we per activiteit iemand voor uit. Het is een pré als men over contacten beschikt bij gemeente en andere organisaties om een ingang te hebben voor excursies en lezingen. De excursies en lezingen kunnen gaan over een breed scala aan onderwerpen, mits deze interessant zijn voor de leden van de VVAB. De commissie opereert zelfstandig, de interesses van de commissieleden zijn leidend. Ideeën worden ingebracht in de maandelijkse vergadering en in overleg verder opgepakt en ontwikkeld. We streven ernaar een keer per maand een activiteit te organiseren. Spreekt dit u aan, stuurt u dan een mail naar de excursiecommissie met contactgegevens zodat wij een afspraak kunnen maken.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Yellie Alkema, Bert Hamming en Peter Poelstra (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 1309 2496 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Wilt u de excursiecommissie iets vragen? Gebruik dan a.u.b. ons contactformulier.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

Ook dit najaar gaat weer de veel besproken Amsterdam Cursus van Walther Schoonenberg van start. Er is een basiscursus en twee reeksen van verdiepingslessen.

De inschrijving is gesloten: de cursussen zijn volgeboekt. De volgende mogelijkheid aan de cursus deel te nemen is volgend jaar. Meer informatie volgt z.s.m.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.