Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 17 april.

De borrel vindt zoals gewoonlijk plaats in de Zuiderkerk.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Excursies en lezingen

Dinsdag 16 april. Van Amstelsluis (1673) tot Oranjesluis (1872) door Wilko Koning en Maarten Ouboter

Amsterdam is ontstaan en gegroeid op het raakpunt van rivier en zee, in drassig veenland. De generaties voor ons, die Amsterdam bouwden, hebben dilemma’s gekend en keuzes gemaakt. Sommige daarvan vinden we nu nog terug. Water is en blijft relevant, dat blijkt iedere keer weer. Het gaat dan over de bescherming tegen ‘het boze buitenwater’, de keuze van de maaiveldhoogte bij ontwikkeling van de stad, de afwatering van Amstelland via Amsterdam naar het IJ en de Noordzee. En ook over afval, riolering en schoon drinkwater. De verversing van de grachten is altijd een probleem geweest.
Op 17 november presenteerden Wilko en Maarten voor de VVAB een verhaal over het verleden, heden en de toekomst van het water van Amsterdam. Op 16 april volgt een tweede lezing. Die overigens ook als zelfstandig verhaal te volgen zal zijn.
Op de tweede lezing gaan zij nader in op de relatie tussen de groei van Amsterdam en de veranderingen in het watersysteem van de stad. Wat waren de dilemma’s van burgemeester Johannes Hudde (eind 17de eeuw) bij de verversing, afwatering en bescherming tegen hoog water? Sindsdien is veel geprobeerd met rosmolens, vuilwatermolens, nieuwe watergangen, drinkwaterschepen, baggermolens, gemalen, dijken, sluizen. De industriële revolutie zorgde voor nieuwe mogelijkheden maar ook voor nieuwe problemen.. Maarten Ouboter is systeemmanager Watersysteem bij Waternet en expert op het gebied van waterbeheer (kwantiteit en kwaliteit). Wilko Koning is programmamanager Leidingwerken bij Waternet. Hij is betrokken bij de de drinkwatervoorziening en de riolering van Amsterdam.
Plaats/tijd: Dinsdag 16 april, 20.00 uur in ARCAM, Prins Hendrikkade 600. Inloop vanaf 19.30 uur. Toegang: € 10 voor leden, € 15 voor niet-leden.

Maximaal aantal deelnemers: 60
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 15

Zaterdag 4 mei. Wandeling 'De Dageraad'

Onder leiding van een ervaren gids voert de wandeling ons langs het hoogtepunt van de Nederlandse volkshuisvesting: het Dageraadcomplex, de bibliotheek, de monumenten van de Burg. Tellegenstraat en de P.L. Takstraat en de beelden van Hildo Krop en John Rädecker. In het bezoekerscentrum De Dageraad valt een expositie over Plan Zuid en de geschiedenis van arbeiderscoöperatie De Dageraad te bewonderen. Ook krijgt men een inkijkje op het binnenplein met een borstbeeld van wethouder Wibaut. Het woningbouwcomplex De Dageraad is onderdeel van Plan Zuid, het beroemde stedenbouwkundig ontwerp van Berlage, en is ontworpen door de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer. Dit kunstwerk vertelt ons zowel het verhaal van de geschiedenis van de Nederlandse arbeidersbeweging als dat van de wereldberoemde architectuurstroming de Amsterdamse School.
Plaats/tijd: Zaterdag 4 mei. Verzamelen om 10.30 uur bij het Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128. De wandeling begint om 11.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Toegang: € 10 voor leden, € 15 voor niet-leden.

Maximaal aantal deelnemers: 50
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 50

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Daphne Bouman, Bert Hamming, Govert Janssen en Peter Poelstra (voorzitter).

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Amsterdam Cursus

Ook dit najaar gaat weer de populaire Amsterdam Cursus van Walther Schoonenberg van start. Er is een basiscursus en twee reeksen van verdiepingslessen.

De inschrijving is op dit moment nog gesloten en wordt pas in mei geopend. Meer informatie volgt z.s.m.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.