Geurt Brinkgrevebokaal voor RCO House

De Geurt Brinkgreve Bokaal 2019 is toegekend aan het Koninklijk Concertgebouworkest, de opdrachtgever van de renovatie door Team V Architectuur van de Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor meisjes van H.P. Berlage aan de Gabriël Metsustraat. In dit voormalige schoolgebouw is nu het ‘RCO House’ gevestigd, de nieuwe thuisbasis voor de staf en musici van het Concertgebouworkest.
(foto Wim Ruigrok)

Jaarlijks wordt aan de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed de Geurt Brinkgreve Bokaal uitgereikt, genoemd naar de oprichter van onze vereniging Geurt Brinkgreve (2017-2005). December 2019 is de bokaal toegekend aan het Concertgebouworkest, voor de restauratie, verbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het ‘RCO House’, de nieuwe thuislocatie voor de staf en musici van het Concertgebouworkest – de R staat voor ‘Royal’.

De voormalige ‘dagteeken- en Kunstambachtsschool voor meisjes’ van H.P. Berlage (1908) aan Gabriel Metsustraat 16 – net als het Concertgebouw gelegen aan de zuidkant van het Museumplein – is een gemeentelijk monument. Team V Architectuur heeft de voorgevel zorgvuldig gerestaureerd, evenals de dakkapellen en het trappenhuis met het groen geglazuurde wandtegelwerk. In het gebouw is een ensemblezaal gerealiseerd door vier bestaande klaslokalen naast en boven elkaar samen te voegen. Om het monument geschikt te maken voor zijn nieuwe functie moesten verschillende akoestische en geluidsisolerende maatregelen worden getroffen. De ruimte is geluiddicht en trillingvrij uitgevoerd als ‘doos-in-doos’. De akoestiek van de zaal is regelbaar door elektrisch draaibare wandpanelen.

Het RCO House voorziet in de behoefte van vooral jonge orkestleden om buitenshuis te kunnen repeteren, zowel alleen als samen. Omdat het pand niet groot genoeg was voor het gewenste programma is het Berlage-pand aan de achterzijde met een flink nieuwbouwvolume uitgebreid. Hierin zijn onder meer tien geluiddichte studio’s, foyers en een ruimte voor fysiotherapie opgenomen. Met verschuifbare wandpanelen is ook in de studio’s de akoestiek naar wens aanpasbaar. De nieuwbouw is met het monument verbonden door een glazen lichtstraat en is net als de monumentale voorgevel uitgevoerd in rode baksteen met natuursteenaccenten (lateien en hoek‘lisenen’). Op de studio’s is een daktuin aangelegd met kleine bomen voor een groenere leefomgeving.

De jury bestond dit jaar uit: Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Rotterdam aan de Erasmus Universiteit (voorzitter), Patrick van der Klooster, teamleider stadsontwikkelaars bij BPD - de opdrachtgever die in 2018 de Geurt Brinkgreve Bokaal won met de renovatie van het Burgerweeshuis van Aldo van Eijck - en Janneke Ypma, architect met ervaring in transformatieprojecten (restauratie, renovatie en herbestemming).

J.O.

(Uit: Binnenstad 296, jan./febr. 2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.