Vincent van Rossem niet eens met plannen Amsterdam Museum

In een brief aan de VVAB heeft prof. dr. Vincent van Rossem laten weten dat de vergunning voor het verbouwingsplan van het Amsterdam Museum nooit verleend had mogen worden.
Prof. dr. Vincent van Rossem

In de brief vraagt Van Rossem zich af of een dergelijk ingrijpend sloop- en verbouwingsplan nog van deze tijd is. "Renoveren is een bewezen praktijk, wat bezielt een gerenommeerd architectenbureau om zoveel schade aan te richten? Ook het gemeentebestuur van Amsterdam zou zich moeten schamen. (...) Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat een gemeentebestuur dat geheel of in elk geval grotendeels bestaat uit academisch gevormde mensen zo'n onverstandig besluit kan nemen."

Van Rossem kan zich niet verenigen met het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). "Hoe kon RCE met het bouwplan akkoord gaan? Opmerkelijk is het gebrek aan waardering voor de vorige ingreep die het weeshuis heeft getransformeerd tot een museum. Dit was natuurlijk een keerpunt in de bouwgeschiedenis van het complex. De Charter van Venetiƫ, waaraan Nederland is gebonden, vereist dat alle bouwperioden moeten worden gerespecteerd en dus niet uitsluitend de oorspronkelijke bouwperiode van belang is. Het Burgerweeshuis is zowel een oud als een jong monument en het bijzondere van de vorige ingreep is juist het evenwicht daartussen. Het werk van Van Kasteel en Schipper dient vanuit hedendaagse inzichten te worden gewaardeerd. Het Burgerweeshuis is van groot belang voor hun oeuvre. Het lijkt mij dat het mogelijk moet zijn een plan te maken dat het gebouw zodanig renoveert dat de vorige ingreep niet wezenlijk wordt aangetast."

In de brief spreekt Van Rossem zich ook uit over "de bedenkelijke rol van moderne museumdirecteuren met sterallures." Telkens weer worden we geconfronteerd met omstreden plannen voor verbouwingen van musea. "Het resultaat was zelden of nooit overtuigend. (...) Het Teylers Museum in Haarlem bewijst dat behoudzucht op de langere termijn veel meer oplevert dan modieuze moderniseringen".

Prof. dr. Van Rossem is jarenlang als architectuurhistoricus verbonden geweest aan het bureau Monumenten en Archeologie in Amsterdam. Daarnaast werd hij in 2009 benoemd tot hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken aan de UvA.

De brief is als nader stuk aan de rechtbank Amsterdam toegestuurd. De zitting van de rechtbank waar het beroep van de erfgoedorganisaties wordt behandeld is op 23 mei a.s.

[Brief Vincent van Rossem] (PDF-bestand)

[Gehele dossier]

Eerder bericht:
[Negatief advies uitgebracht]


(WS, 10/5/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.