Agnietenkapel wordt verbouwd

De Agnietenkapel tegenwoordig
Vorig jaar werden wij opgeschrikt door de bij de Welstandscommissie ingediende verbouwplannen voor de Agnietenkapel aan de Oudezijds Voorburgwal (zie: Agnietenkapel wordt bedreigd). Het in opdracht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door architect Braaksma opgestelde plan stuitte op veel kritiek en vragen van monumentenzorgers.

Zowel het Bureau Monumentenzorg als de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uitten hun ernstige zorgen over de aantasting van 'monumentale waarden'. Naar aanleiding van een persbericht van onze vereniging werden door Guido Frankfurther (D66) vragen in de Gemeenteraad gesteld. Na aanvankelijke aarzeling keurde de Welstand het voorstel af, waarna het bouwplan werd aangepast. Het plan dat nu ter tafel ligt, lijkt geen ernstige bedreiging meer te vormen voor de monumentale kapel.
De UvA wil de Agnietenkapel verbouwen tot een 'representatieve vergader- en congresgelegenheid' en zoekt een partner om het gebouw gezamenlijk te exploiteren. Dit wordt waarschijnlijk Hotel de L'Europe in de Nieuwe Doelenstraat, waarmee de UvA al samenwerkt in de Academische Club op het Binnengasthuisterrein. De Gehoorzaal, waar de eerste colleges van het Atheneum Illustre werden gehouden, blijft in stand, evenals de door A.A. Kok in 1921 gerestaureerde 17de-eeuwse vloer. Wel wordt aan de voorzijde van het gebouw een opening in de vloer gemaakt en verdwijnt het huidige kantoortje om een meer monumentale entree mogelijk te maken. Ook wordt een opening in de voorgevel gemaakt voor een moderne entree. De vormgeving daarvan is op het moment waarop wij dit artikel schrijven, niet bekend, maar de UvA heeft toegezegd dat het 'terughoudend' zal zijn. Alle voorzieningen komen in het door de UvA aangekochte gebouw ter linkerzijde van de kapel. Uiteraard zullen wij de verdere ontwikkeling op de voet blijven volgen.

Walther Schoonenberg

[Meer lezen]

(Uit: Binnenstad 192, februari 2002.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.